Prima   -  Noutăți - Ședință pe marginea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în RM pentru anii 2021-2027, organizată de MIDR

Ședință pe marginea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în RM pentru anii 2021-2027, organizată de MIDR

19.10.2021   917 accesări  

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) a organizat marți, 19 octombrie 2021, o ședință online dedicată implementării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 916/2020 cu privire la aprobarea Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027.

La ședință au participat conducerea MIDR, a orașelor-poli de creștere, a Agențiilor de dezvoltare regională și partenerii de dezvoltare. În cadrul întrunirii online, a fost evaluat progresul realizat pe parcursul anului 2021, provocările întâmpinate, dar și acțiunile planificate pentru perioada următoare.

În cadrul ședinței, Ana Mardare, secretar de stat în cadrul MIDR, a menționat, în cuvântul său de salut, că implementarea Programului urmărește soluționarea problemelor fundamentale de dezvoltare socio-economică în municipiile Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț și valorificarea potențialului acestora. La rândul său, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MIDR, a prezentat aspectele conceptuale ale politicii de dezvoltare a orașelor-poli de creștere, iar Dorin Andros, expert rezident Solidarity Fund PL în Moldova, s-a referit la acțiunile realizate în vederea implementării Programului național pe parcursul anului 2021. Despre suportul acordat de Solidarity Fund PL în Moldova a vorbit Tomasz Horbowski, director de țară, iar la sprijinul oferit de GIZ Moldova în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale” s-a referit Angela Dumitrașco, consultantă GIZ Moldova.

Amintim că, în acest an, ADR Nord a acordat administrațiilor publice locale din municipiile Edineț și Soroca suport în procesul de elaborare a Planurilor operaționale de implementare a Programului la nivel local și să ofere asistență informațională și suport în elaborarea / actualizarea documentației strategice și urbanistice a municipiilor beneficiare ale Programului.

Programul național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru ani 2021-2027 are drept scop dezvoltarea socio-economică a șase municipii - centre regionale din Republica Moldova, printre care și municipiile Soroca și Edineț, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină extinderea dezvoltării în zonele rurale proxime și să asigure ocuparea forței de muncă, astfel încât rețeaua de orașe-poli de creștere regională să devină atractivă pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Obiectivele specifice al Programului urmăresc îmbunătățirea mobilității și a calității infrastructurii de acces cu zonele adiacente; dezvoltarea și echiparea infrastructurilor și serviciilor de suport economic pentru a stimula competitivitatea; revitalizarea urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice. Implementarea Programului urmează să sprijine realizarea Agendei 2030 de dezvoltare durabilă în Republica Moldova.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase