Prima   -  Noutăți - Drochia: Proiectul de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă finanțat de UE, pe ultima sută de metri

Drochia: Proiectul de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă finanțat de UE, pe ultima sută de metri

21.09.2021   1541 accesări  

Lucrările de construcție-montaj în cadrul proiectului „Îmbunătățire serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia”, finanțat de Uniunea Europeană, se află la etapa de finalizare. Marți, 21 septembrie 2021, specialiști ADR Nord și consultanți regionali GIZ Moldova au efectuat, cu această ocazie, o vizită de monitorizare în cadrul proiectului.

Vizita de monitorizare a început cu o ședință în incinta Primăriei orașului Drochia, unde directorul ADR Nord, Maria Prisacari, și echipa de monitorizare au discutat cu primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, și managerul local de proiect, Ruslan Babin, despre unele aspecte privind finalizarea lucrărilor de construcție-montaj și organizarea ceremoniei de încheiere a proiectului, eveniment planificat pentru a doua jumătate a lunii octombrie curent.

Ulterior, echipa de monitorizare și autoritățile locale s-au deplasat pe șantierele stațiilor de pompare a apei SP-3 și SP-2, unde au inspectat progresul executării lucrărilor de construcție-montaj. La această vizită de monitorizare au participat și conducerea SRL „Polimer Gaz Conducte”, responsabilă de executarea lucrărilor.

În ultima perioadă, la stația de pompare a apei SP-2 a fost montat utilajul containerizat (clorinare/mineralizare), aducție de la cele 5 sonde arteziene. Tot aici, a fost montată stația de clorinare, stația de filtrare și au fost finalizate lucrările de construcție a rețelelor electrice și racordarea facilităților la rețeaua de curent electric. De asemenea, la stația de pompare a apei SP-3 a fost montat un nou rezervor (V=1 000m3). Totodată, aici au fost efectuate lucrări de interior, precum hidroizolarea rezervorului (2 unități, V=300m3), reparații curente la stație.

În cadrul proiectului au mai fost realizate măsuri de infrastructură precum reabilitarea și extinderea a 26 km de rețele de distribuție a apei; reabilitarea a 5 sonde și a rezervoarelor de apă existente (2) pe teritoriul stației de pompare a apei SP-2, cu V=1000 m3 fiecare; a stației de pompare a apei SP-3, unde au fost montate 2 grupuri de pompare, rezervoarele existente de pe teritoriul SP-3 (V=2000 m3, 1 rezervor), (V=1000 m3, 1 rezervor), (V=500 m3, 2 rezervoare). De asemenea, locuitorii orașului Drochia vor beneficia de o stație nouă de tratare a apei cu capacitatea de 3870 m3/zi, care va elimina amoniul și va îmbogăți apa cu minerale de calciu și magneziu. Acest obiectiv a fost îndeplinit prin construcția stației de clorinare, a rezervorului suprateran de 150 m3 și a stației de filtrare cu cărbune activ prefabricat din panouri termoizolante.

Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă a orașului Drochia va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea acestui serviciu, sporirea ratei de conectare și accesul populației la apă potabilă sigură, îmbunătățind astfel condițiile de trai ale cetățenilor și menținând starea de sănătate a acestora. Peste 20 de mii de locuitori ai orașului Drochia vor avea acces la apă potabilă sigură.

Lucrările în cadrul proiectului au demarat la începutul lunii noiembrie 2020. Valoarea contractului de antrepriză constituie 91,57 milioane lei, din care 5,98 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 mii lei  din partea Consiliului raional Drochia.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase