Prima   -  Noutăți - Cu sprijinul Uniunii Europene, la Drochia continuă lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă

Cu sprijinul Uniunii Europene, la Drochia continuă lucrările de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă

05.07.2021   1570 accesări  

În orașul Drochia continuă lucrările de reabilitare și extindere a sistemului de aprovizionare cu apă, executate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Joi, 1 iulie 2021, în cadrul unei vizite de monitorizare la fața locului, specialiștii ADR Nord au constatat că lucrările planificate în cadrul proiectului au fost executate în proporție de circa 80%.

În ultima perioadă, la stația de pompare SP-2 a fost montat utilajul containerizat (clorinare/mineralizare), aducție de la cele 5 sonde arteziene. Tot aici, a fost montată stația de clorinare, stația de filtrare și au fost finalizate lucrările de construcție a rețelelor electrice și racordarea facilităților la rețeaua de curent electric.

La stația de pompare a apei SP-3 a fost montat un nou rezervor (V=1 000m3). Totodată, aici sunt efectuate lucrări de interior, precum hidroizolarea rezervorului (2 bucăți, V=300m3), reparații curente la stație.

Lucrările, executate de SRL „Polimer Gaz Conducte”, au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 și urmează să fie executate până la sfârșitul anului curent. Valoarea totală a proiectului constituie 91,75 milioane lei, din care 5,98 milioane lei reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei orașului Drochia și 500 de mii de lei  din partea Consiliului raional Drochia.

Proiectul include măsuri de infrastructură precum reabilitarea și extinderea a 26 km de rețele de distribuție a apei; reabilitarea a 5 sonde și a rezervoarelor de apă existente (2) pe teritoriul stației de pompare a apei SP-2, cu V=1000 m3 fiecare; a stației de pompare a apei SP-3, unde vor fi montate 2 grupuri de pompare, rezervoarele existente de pe teritoriul SP-3 (V=2000 m3, 1 rezervor), (V=1000 m3, 1 rezervor), (V=500 m3, 2 rezervoare). Populația orașului Drochia va beneficia de o stație nouă de tratare a apei cu capacitatea de 3870 m3/zi, care va elimina amoniul și va îmbogăți apa cu minerale de calciu și magneziu. Aceasta se va efectua prin construcția stației de clorinare și a rezervorului suprateran de 150 m3 și a stației de filtrare cu cărbune activ prefabricat din panouri termoizolante.

Implementarea măsurilor de aprovizionare cu apă a orașului Drochia va contribui la modernizarea infrastructurii pentru furnizarea acestui serviciu, sporirea ratei de conectare și accesul populației la apă potabilă sigură, îmbunătățind astfel condițiile de trai ale cetățenilor și menținând starea de sănătate ale acestora. Grație acestui proiect, peste 20 de mii de locuitori ai orașului Drochia vor avea acces la apă potabilă sigură.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Drochia” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Proiectul MSPL este finanțat de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

#EU4Moldova #ÎmpreunăMaiPuternici #EchipaEuropa

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase