Prima   -  Noutăți - Membri ai CRD Centru au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord

Membri ai CRD Centru au efectuat o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord

26.05.2021   1950 accesări   1 Comentarii

Membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Centru au efectuat miercuri, 26 mai 2021, o vizită de studiu în Regiunea de Dezvoltare Nord, pentru a se documenta în privința unor proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Nord. Însoțiți de reprezentanți Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și consultanți regionali GIZ Moldova, membrii CRD Centru au vizitat municipiul Bălți și raionul Glodeni, unde au fost realizate proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

La Bălți, delegația din centrul Moldovei a vizitat Zona Economică Liberă (ZEL) „Bălți”. În perioada 2011-2014, în cadrul a două proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Nord, la ZEL „Bălți” au fost investiți circa 28 de milioane de lei din sursele FNDR. În cadrul celor două proiecte, la subzonele nr. 1, nr. 2 și nr. 3 ale ZEL „Bălți” au fost construite rețele de alimentare cu apă, de canalizare, de electricitate și drumuri de acces.

Ulterior, pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, membrii CRD Centru au vizitat șantierul proiectului „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”, finanțat din sursele FNDR și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. În urma implementării integrale a proiectului, cele două blocuri care urmează să fie finisate vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic. Acestea vor fi conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte rețele de telecomunicații. Valoarea totală estimativă a proiectului se cifrează la 37,54 milioane de lei, din care 28,50 milioane de lei  din sursele FNDR.

În raionul Glodeni, consilierii regionali din Regiunea de Dezvoltare Centru au vizitat Rezervația Naturală „Pădurea Domnească”. În perioada 2013-2014, ADR Nord a implementat proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, pentru care din FNDR au fost alocați circa 5,5 milioane de lei. În cadrul acestui proiect, la zimbrăria din preajma satului Moara Domnească au fost construite un punct de informare pentru turiști și o belvedere, iar pe malul lacului relict „La Fontal”, situat în vecinătatea satului Cubani, au fost construite pensiuni, spații pentru camping și o parcare pentru autoturisme.

Vizita membrilor CRD Centru în Regiunea de Dezvoltare Nord a avut loc în cadrul unui proiect privind acordarea suportului pentru CRD din Regiunea de Dezvoltare Centru, finanțat de Guvernul Germaniei. În perioada următoare, și membrii CRD Nord urmează să întreprindă o vizită de studiu similară în Regiunea de Dezvoltare Centru. Evenimentul urmează să aibă loc în contextul proiectului „Suport pentru Consiliul Regional pentru Dezvoltare din Regiunea de Dezvoltare Nord”, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), implementat de GIZ Moldova.

 
Comentarii (1) Adaugă comentariu

Usurelu Lucia / 27.05.2021 13:39
Multumesc mult organizatorilor si gazdei pentru impartasiriea instoriilor de succes, dar si provocarilor cu care se confrunta la implementarea proiectelor regionale. Bravo, success in continuare

Răspunde
 

Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase