Prima   -  Noutăți - ADR Nord asigură implementarea Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027)

ADR Nord asigură implementarea Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027)

03.03.2021   1493 accesări  

Prima ședință pe marginea asigurării implementării Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027), cu participarea reprezentanților Primăriei municipiului Soroca, a avut loc miercuri, 3 martie 2021, în incinta ADR Nord.

Primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, și specialiști din cadrul Primăriei Soroca au discutat cu directorul ADR Nord, Maria Prisacari, specialiști din cadrul Agenției și consultanți GIZ Moldova despre planul de acțiuni privind implementarea programului în anul curent.

ADR Nord urmează să acorde administrațiilor publice locale din municipiile Soroca și Edineț suport în procesul de elaborare a Planurilor operaționale de implementare a Programului la nivel local și să ofere asistență informațională și suport în elaborarea / actualizarea documentației strategice și urbanistice a municipiilor beneficiare ale Programului. Între altele, în perioada august-septembrie 2021 este planificată o vizită de studiu privind orașele-poli de creștere regională.

Autoritățile locale din municipiile beneficiare urmează să înainteze, în perioada septembrie-octombrie a.c., propuneri de proiecte către ADR Nord, care le va aviza și le va include în Planul anual de finanțare.

Lansarea oficială a Programului va avea loc în luna martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, instituțiile de dezvoltare la nivelul regiunilor și autoritățile publice locale din municipiile beneficiare.

Programul are drept scop dezvoltarea socio-economică a șase municipii - centre regionale din Republica Moldova, printre care și municipiile Soroca și Edineț, în vederea transformării acestora în poli de creștere, capabili să susțină extinderea dezvoltării în zonele rurale proxime și să asigure ocuparea forței de muncă, astfel încât rețeaua de orașe-poli de creștere regională să devină atractivă pentru locuitori, antreprenori și vizitatori. Obiectivele specifice al Programului urmăresc îmbunătățirea mobilității și a calității infrastructurii de acces cu zonele adiacente; dezvoltarea și echiparea infrastructurilor și serviciilor de suport economic pentru a stimula competitivitatea; revitalizarea urbană și dezvoltarea infrastructurii spațiilor publice; modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare și a rețelelor de utilități publice.

Programul Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova, aprobat de Guvernul RM în decembrie 2020, a fost elaborat pentru asigurarea implementării Legii nr. 239/2016 cu privire la aprobarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020. Implementarea Programului urmează să sprijine realizarea Agendei 2030 de dezvoltare durabilă în Republica Moldova.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase