Prima   -  Noutăți - ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își intensifică relațiile de colaborare

ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți își intensifică relațiile de colaborare

21.01.2021   541 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), reprezentată de directorul Maria Prisacari, și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), reprezentată de rectorul Natalia Gașițoi, au semnat joi, 21 ianuarie a.c., un Memorandum de colaborare. ADR Nord și USARB au semnat un document similar în anul 2011.

Memorandumul între cele două părți a fost încheiat în vederea realizării și dezvoltării de programe și activități comune, specifice domeniului dezvoltării regionale.

„Ne bucurăm că una dintre cele mai bune universități din Republica Moldova se află în Regiunea de Dezvoltare Nord, la Bălți. Este una dintre oportunitățile pe care ne propunem să o valorificăm în continuare, în beneficiul locuitorilor regiunii noastre. Colaborarea noastră cu USARB a început încă în anul 2010, după lansarea ADR Nord. Cooperarea noastră s-a intensificat odată cu primul Memorandum de colaborare, semnat de către managerii instituțiilor noastre în noiembrie 2011. Credem că încheierea unui nou Memorandum de colaborare dintre ADR Nord și USARB va da un nou impuls dezvoltării Regiunii Nord. Ne dorim o colaborare și mai strânsă mai cu seamă în contextul viitorului Centru de inovare și transfer tehnologic, creat în cadrul unui proiect implementat în prezent de ADR Nord”, susține directorul ADR Nord, Maria Prisacari.

La rândul său, rectorul USARB, conf. univ., dr. Natalia Gașițoi, a apreciat pozitiv rezultatele cooperării anterioare dintre Universitatea din Bălți și ADR Nord, exprimându-și convingerea că cele două instituții își vor îndeplini cu succes noile obiective pe care și le propun.

Colaborarea de până acum dintre ADR Nord și USARB este marcată de organizarea mai multor conferințe regionale și internaționale, mese rotunde, simpozioane și vizite de studiu. De asemenea, Universitatea din Bălți s-a numărat printre partenerii ADR Nord în organizarea mai multor ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord și Ziua Europei la Bălți. Totodată, USARB a sprijinit ADR Nord în procesul de elaborare a unor studii și cercetări, iar zeci de studenți de la USARB au promovat practica în cadrul unor proiecte implementate de ADR Nord și partenerii săi.

Activitățile pe care ADR Nord și USARB și le propun în cadrul noului Memorandum de colaborare presupun desfășurarea unor programe comune de cercetare; elaborarea și aplicarea proiectelor comune în domeniul cercetare și inovare, bună guvernanță, dezvoltare regională, transfer tehnologic la apelurile naționale; organizarea în comun a meselor rotunde, conferințelor, simpozioanelor în domeniul dezvoltării regionale, cercetării, dezvoltării și inovării și alte tematici relevante pentru ambele părți; implementarea în comun a proiectelor ce vizează cercetarea, inovarea și domeniile aferente dezvoltării regionale; participarea reprezentanților USARB și ai ADR Nord în cadrul Grupurilor de lucru comune ce vizează cercetarea, inovarea și domeniile aferente dezvoltării regionale etc.

Noul Memorandum a fost încheiat pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea prelungirii lui pentru încă trei ani.

Cu titulatura inițială de Institut Învățătoresc, actuala Universitate de Stat „Alecu Russo” a fost reorganizată din Institut Pedagogic (1953) în Universitate Regională de Stat (1992). Universitatea „Alecu Russo” din Bălți este una dintre cele mai apreciate instituții de învățământ superior din Republica Moldova.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase
Arrow Prev

     

  

Arrow Next