Prima   -  Noutăți - O nouă ședință a Comitetului director local al proiectului de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în raionul Râșcani, finanțat de UE

O nouă ședință a Comitetului director local al proiectului de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în raionul Râșcani, finanțat de UE

09.08.2019   808 accesări  

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Păscăuți, Dămășcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți, raionul Râșcani” s-au întrunit vineri, 9 august a.c., într-o nouă ședință, organizată în incinta Consiliului raional Râșcani. La ședință au mai participat specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord și reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”.

În cadrul ședinței, Zinaida Tcaci, președinta CDL, a adus la cunoștința participanților la întrunire deciziile și concluziile din procesul-verbal al ședinței CDL din 25 aprilie a.c. Ulterior, Ion Costețchi, manager local de proiect, a prezentat activitățile realizate în perioada aprilie-iunie a.c., precum și activitățile din planul de implementare a proiectului pentru perioada iulie-septembrie a.c. În cadrul dezbaterilor, membrii CDL au apreciat procesul de implementare a activităţilor şi a rezultatelor atinse; analiza problemelor şi riscurilor; propuneri pentru remedierea provocărilor şi riscurilor; repartizarea responsabilităţilor. De asemenea, managerul local de proiect a prezentat participanților la ședință raportul privind recenta vizită de studiu în domeniul achizițiilor publice și al managementului contractelor privind implementarea proiectelor de infrastructură ale Uniunii Europene în România, Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii CDL au evidențiat un șir de aspecte pentru discuții ulterioare în cadrul ședințelor Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, altor ministere, serviciilor descentralizate etc.

În urma realizării proiectului, în cele șase sate din raionul Râșcani vor fi construite 19,6 km de rețele de distribuție a apei potabile și 40 km de rețele de canalizare. De asemenea, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km. Totodată, în cadrul proiectului de AAC din cele șase sate vor fi construite 3 stații de epurare a apelor uzate, 1 stație de tratare a apei potabile și 1 stație de pompare pentru 28 de localități din raionul Râșcani. Circa 23.500 de locuitori ai raionului Râșcani vor fi beneficiarii proiectului, a cărui valoare estimativă se cifrează la 3,5 milioane de euro.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în localitățile Păscăuți, Dămășcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți, raionul Râșcani” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).