Prima   -  Noutăți - La Japca a fost inaugurat sistemul de alimentare cu apă

La Japca a fost inaugurat sistemul de alimentare cu apă

24.05.2019   1750 Accesări  

233 de gospodării, 6 instituții publice, 6 agenți economici și o structură a administrației publice locale din satul Japca, raionul Florești, au apă potabilă la robinet. Construcția și montarea noului sistem de alimentare cu apă a fost posibilă grație sprijinului acordat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord.

Vineri, 24 mai a.c., la Japca a fost inaugurat oficial noul sistem de alimentare cu apă. La eveniment au participat deputatul Eugeniu Nichiforciuc, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), președintele Fundației Filiala din Moldova a Fundaţiei SKAT, Jonathan Hecke, reprezentanți ai ADR Nord, autorități publice locale și cetățeni din Japca.

În mesajul său, deputatul Eugeniu Nichiforciuc a declarat că obiectivul de a aduce apa potabilă în casele cetățenilor a devenit o prioritate la nivel național și că proiecte de acest gen trebuie să fie multiplicate în toată țara. La rândul său, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Gheorghe Manjeru, care a reprezentat Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a subliniat importanța apei de calitate în viața de zi cu zi. Totodată, reprezentantul MADRM i-a îndemnat pe săteni să consume cu grijă apa.

Lucrările de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă a satului Japca au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca", implementat de ADR Nord. 

În satul Japca a fost construit un sistem de captare a apei dintr-un izvor din vecinătatea localității, cu o aducție de 2,93 km. De asemenea, au fost construite rețele de distribuție a apei potabile cu o lungime de 12,65 km și a fost construit un rezervor de apă (50 m3) și o stație de pompare (17 m3/h). De asemenea, pe teritoriul localității au fost instalați 11 hidranți și au fost construite 39 de cămine de vizitare și golire. Debitul izvorului de la Japca (550 m3/zi) permite asigurarea cu apă potabilă a încă două-trei localități rurale.

Valoarea sistemului de alimentare cu apă a satului Japca se cifrează la 7,31 milioane de lei, din care 6,54 milioane de lei au fost alocați prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), 159.000 de lei - reprezintă contribuția administrației publice locale și 612.500 de lei - contribuția locuitorilor.

Satul Japca face parte din cele 11 localități beneficiare ale proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, implementat de ADR Nord în parteneriat cu Fundația Filiala din Moldova a Fundației SKAT, implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriile partenere. Bugetul total al proiectului se cifrează la 66,86 milioane de lei, din care 29,90 milioane de lei sunt solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, iar 30,4 milioane de lei reprezintă cofinanțarea ApaSan. Totodată, 4,73 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,42 milioane de lei - contribuția S.A. „Servicii Comunale Florești", operator al sistemelor, și 0,417 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale. Din FNDR sunt finanțate subproiectele ce vizează localitățile Băhrinești, Cuhureștii de Sus și Cuhureștii de Jos. Totodată, Proiectul ApaSan a oferit sprijin pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în localitățile Zăluceni, Târgul-Vertiujeni, Vertiujeni și Japca.

 
Arrow Prev

     

  

Arrow Next