Prima   -  Noutăți - Va fi efectuată o nouă analiză a apei din sursele ce vor alimenta orașul Drochia în urma implementării unui proiect finanțat de Uniunea Europeană

Va fi efectuată o nouă analiză a apei din sursele ce vor alimenta orașul Drochia în urma implementării unui proiect finanțat de Uniunea Europeană

10.10.2018   891 accesări  

Progresul în elaborarea documentației tehnice în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” a fost analizat miercuri, 10 octombrie, în cadrul unei ședințe organizată în incinta ADR Nord. La întrunire au participat reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), autorități publice locale din orașul Drochia, specialiști ADR Nord și proiectanți.

În prezent, se află în desfășurare a doua din cele patru faze ale proiectării sistemului de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia. La această etapă, este necesară efectuarea testelor privind calitatea apei provenită din cele cinci sonde. Rezultatele analizelor la apă vor determina deciziile ulterioare privind stabilirea sursei de apă ce va alimenta orașul Drochia sau posibilitatea construirii unei stații de tratare a apei. Potrivit specialiștilor din cadrul Primăriei orașului Drochia, procedurile de testare a apei durează două săptămâni.

În cadrul discuțiilor, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a subliniat că prioritare trebuie să fie investițiile în calitatea apei, apoi în rețelele de apeduct propriu-zise. „Având în vedere sănătatea populației, este vital ca oamenii să aibă acces la apă potabilă de calitate”, a menționat directorul ADR Nord.

La rândul său, Dietrich Hahn, consultant internaţional superior în cadrul proiectului MSPL/GIZ, a precizat că efectuarea analizelor la apă este o necesitate primordială, dar și o indicație foarte clară din partea Uniunii Europene, care finanțează proiectul. „Înainte de a continua proiectările și de a face lucrări de construcție este necesar să ne asigurăm că apa din sursele respective este potabilă, conform normelor acceptate. Nu ne bazăm pe analizele efectuate anterior și dorim să cunoaștem situația actuală în această privință”, a menționat Dietrich Hahn. Totodată, consultantul internațional superior MSPL/GIZ a sugerat ca cei implicați în implementarea proiectului să înceapă a discuta cu cetățenii despre mărimea tarifului pentru prestarea serviciului de alimentare cu apă, dar și despre alte aspecte importante.

Importanța efectuării unor noi analize la apa din cele cinci sonde a fost susținută și de Valentina Pleșca, consultant național superior, și Alexandru Boeșu, consultant național în implementarea contractelor.

Participanții la ședință au discutat și despre finanțarea volumelor adiționale de proiectare. „Toate modificările costă timp și bani, iar bugetul proiectului este limitat”, a precizat Dietrich Hahn.

În orașul Drochia vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Mai mult, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. Totodată, la Drochia vor fi construite 1 stație de tratare a apei potabile și reabilitate 2 stații de pompare, 7 castele de apă și 6 rezervoare de apă potabilă. De asemenea, vor fi instalate 7 stații hidrofor în blocurile locative multietajate. Circa 17.300 de drochieni vor fi conectați la sistemul de alimentare cu apă.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Valoarea estimativă a proiectului de AAC din orașul Drochia se cifrează la 1,5 milioane de euro, contribuția beneficiarilor fiind de 162.000 de euro.