Prima   -  Noutăți - O delegație din nordul Moldovei a efectuat o vizită de studiu în Polonia și a participat la Târgul „Smaki Regionow” din Poznan

O delegație din nordul Moldovei a efectuat o vizită de studiu în Polonia și a participat la Târgul „Smaki Regionow” din Poznan

05.10.2018   1752 accesări  

O delegație din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova a efectuat, în perioada 26 septembrie - 1 octombrie a.c., o vizită de studiu în Voievodatul Polonia Mare (Wielkopolska), Polonia, și totodată la Târgul „Smaki Regionow” (Gusturile Regiunilor) din Poznan, Polonia. Vizita a avut loc în contextul bunelor relații de colaborare ale ADR Nord cu Oficiul Mareșalului Regiunii Wielkopolska și a fost organizată în parteneriat cu Asociația obștească „Pro Cooperare Regională”.

În vestul Poloniei, delegația din Regiunea de Dezvoltare Nord a Moldovei s-a familiarizat cu activitatea Grupului de Acțiune Locală (GAL) „Stowarzyszenie Unia Nadwarciańska” și proiectele implementate/în curs de implementare de GAL, în scopul transferului de bune practici pentru grupul din nordul Moldovei. Astfel, membrii delegației au vizitat fabrica cooperativei locale de producere a laptelui din Strzałkowo, un exemplu pentru modul în care comunitatea producătorilor locali de lapte ar putea crea o afacere concurențială pe piața regională și națională. De asemenea, membrii delegației din nordul Moldovei au vizitat și proiecte precum Centrul Cultural Local din Zagórów (Proiect finanțat prin programul LEADER 2007-2013), hotelul și restaurantul „Nad Jeziorem” din Przybrodzin, afacere sprijinită din fonduri ale Programului pentru Dezvoltarea Zonelor Rurale (2014-2020) etc.

În cadrul expo-târgului „Smaki Regionow”, delegația moldovenească a beneficiat de un stand pentru a-și prezenta produsele culinare și, în același timp, a avut posibilitatea să promoveze  produsele moldovenești în cadrul expo-târgului internațional. La acest târg au mai participat reprezentanți din diverse regiuni a Poloniei și delegații internașionale din județul Vukovar-Srijem (Croația), statul federal Brandenburg (Germania), ținutul Sibiu (România) și Regiunea Ternopil (Ucraina).

Cooperarea dintre Regiunea de Dezvoltare Nord și Regiunea Wielkopolska a început în 2014, prin implementarea proiectului comun „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”. Datorită rezultatelor obținute, ADR Nord împreună cu Voievodatul Wielkopolska a cooperat în vederea elaborării Programului regional sectorial în domeniul Turism pentru Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.