Prima   -  Noutăți - Funcționari de la MADRM au analizat progresul implementării a două proiecte de dezvoltare regională

Funcționari de la MADRM au analizat progresul implementării a două proiecte de dezvoltare regională

05.10.2018   1316 accesări  

Funcționari de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), reprezentanți ai autorităților publice locale și antreprenori s-au reunit vineri, 5 octombrie, la ADR Nord, în cadrul a două ședințe de lucru privind implementarea proiectului de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) din Regiunea de Dezvoltare Nord și a proiectului de asigurare a orașului Fălești cu apă din râul Prut.

Dorin Andros, secretar de stat în cadrul MADRM, Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională (MADRM), și Eduard Ungureanu, șeful Secției relații cu instituțiile de dezvoltare regională (MADRM), au analizat împreună cu părțile implicate un șir de aspecte tehnice privind implementarea celor două proiecte de dezvoltare regională finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

În prezent, proiectul de creare a CITT în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți se află la etapa actualizării documentației tehnice. Bugetul solicitat din FNDR al proiectului este de 11.770.990 de lei. Anterior, disponibilitatea de a deveni cofinanțatori ai proiectului a fost exprimată de Proiectul de Competitivitate din Moldova al USAID Moldova, Ambasada Suediei la Chișinău, dar și de alți parteneri externi. Pentru lucrările ce urmează a fi efectuate până la sfârșitul acestui an, a fost alocat un milion de lei. Menționăm că, în 2017, pentru realizarea acestui proiect au fost alocați 6 milioane de lei, însă acești bani au fost realocați pentru alte proiecte, întrucât a fost necesară modificarea documentației tehnice, astfel încât designul edificiului ce va găzdui viitorul CITT să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru.

Lucrările de construcție-montaj a apeductului magistral Prut-Fălești, cu o lungime de 18 km, vor fi finalizate până la sfârșitul anului curent. Valoarea proiectului este de circa 35,5 milioane de lei, din sursele FNDR. După finisarea noului apeduct magistral, urmează să fie testată și pusă în funcțiune stația de tratare a apei din orașul Fălești. Precizăm că în 2012, după montarea stației de tratare a apei din orașul Fălești în cadrul unui proiect implementat de ADR Nord, apa din Prut nu a ajuns în casele făleștenilor din cauza vechiului apeductului magistral Prut-Fălești, care a cedat. Vechiul apeduct magistral a fost construit la începutul anilor 1980.