Prima   -  Noutăți - Aspecte privind managementul deșeurilor solide, discutate în cadrul unei noi ședințe a Comisiei de specialitate a CRD Nord

Aspecte privind managementul deșeurilor solide, discutate în cadrul unei noi ședințe a Comisiei de specialitate a CRD Nord

19.09.2018   1406 accesări  

Membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Managementului deșeurilor solide (CRS/MDS) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), s-au întrunit miercuri, 19 septembrie, în incinta Consiliului raional Glodeni, în cadrul celei de-a treia ședințe.

În cadrul ședinței, secretara CRS/MDS Tatiana Cantemir a prezentat rezultatele vizitei de studiu în sectorul MDS în Regiunea Nord-Est a României, la care au participat membrii Comisiei de specialitate a Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord. În context, membrii CRS/MDS au discutat despre posibilitatea preluării bunelor practici ale Regiunii Nord-Est din România care pot servi drept exemplu pentru Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova.

Membrii CRS/MDS au discutat și despre opțiunile privind amenajarea depozitelor temporare în Regiunea de Dezvoltare Nord. Totodată, consultantul regional GIZ/MSPL Igor Neaga a abordat problema tarifelor/taxelor în sectorul MDS, referindu-se totodată și la reglementările în domeniu.

CRS/MDS a fost constituită prin Decizia nr. 3 din 29 iunie 2017 a CRD Nord. Tot atunci, CRD Nord a aprobat Regulamentul de funcționare a structurii create. Funcționalitatea  Comisiei va fi asigurată de ADR Nord cu susținerea proiectului MSPL, implementat de GIZ cu sprijinul financiar al Ministerului German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernului României, Guvernului Suediei, Uniunii Europene și Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

În activitatea sa, CRS/MDS dezbate proiecte de decizii, elaborând totodată recomandări pe marginea acestora, pentru a fi prezentate în cadrul ședințelor CRD Nord. Comisia are drept atribuții examinarea și aprobarea priorităților dezvoltării regionale în sectorul MDS, promovarea proiectelor regionale în rândul donatorilor și investitorilor, examinarea, cu suportul experților independenți specializați, a portofoliului de proiecte, a diferitor studii, analize și recomandări pentru cristalizarea unei viziuni regionale privind dezvoltarea sectorului respectiv.