Prima   -  Noutăți - A fost confirmată conducerea Comitetului director local al proiectului de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Râșcani

A fost confirmată conducerea Comitetului director local al proiectului de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Râșcani

03.05.2018   2358 accesări   ADR Nord

Conducerea Comitetului director local (CDL) pentru proiectul de îmbunătățire a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) în localitățile Păscăuți, Damașcani, Proscureni, Gălășeni, Mălăiești și Hiliuți din raionul Râșcani a fost confirmată joi, 3 mai, în incinta Consiliului raional Râșcani. Ședința membrilor CDL a fost organizată în colaborare cu proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Membrii Comitetului au confirmat conducerea CDL și au desemnat noi membri. Astfel, vicepreședinta raionului Râșcani, Zinaida Tcaci, a fost confirmată președintă a CDL; vicepreședinte al CDL a fost confirmat Ion Costețchi, șeful Secției Gospodărie Comunală și Drumuri în cadrul Consiliului raional Râșcani, iar Ana Pîntea, specialistă în cadrul Secției Gospodărie Comunală și Drumuri, a fost numită secretară a CDL. În total, Comitetul are 15 membri, majoritatea acestora fiind autorități publice locale din localitățile rurale vizate de proiect.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost prezentate obligațiunile managerilor locali de proiect și rapoartele de monitorizare a proiectului. Totodată, membrii Comitetului au examinat și aprobat prin vot unanim Regulamentul de activitate actualizat al CDL.

Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, desemnat membru al CDL, a menționat că Comitetul va servi în calitate de platformă pentru a asigura o mai bună cooperare între principalele părţi interesate în implementarea proiectului, în particular, și a politicii de dezvoltare regională, în general.

La rândul său, Valentina Pleșca, consultant național superior MSPL/GIZ în domeniul serviciilor publice locale, a trecut  în revistă prevederile Memorandumului de Înțelegere pentru implementarea măsurilor de modernizare a serviciilor publice locale în sectorul AAC pentru raionul Râșcani. În context, reprezentanta MSPL/GIZ a menționat că CDL va oferi soluții pentru dificultățile ce ar putea apărea pe parcursul implementării proiectului și, în același timp, va oferi mai multă responsabilitate părților implicate la nivel local.

În urma realizării proiectului, în cele șase sate din raionul Râșcani vor fi construite 19,6 km de rețele de distribuție a apei potabile și 40 km de rețele de canalizare. De asemenea, va fi construită o conductă magistrală cu o lungime de 26 km. Totodată, în cadrul proiectului de AAC din cele șase sate vor fi construite 3 stații de epurare a apelor uzate, 1 stație de tratare a apei potabile și 1 stație de pompare pentru 28 de localități din raionul Râșcani.

Valoarea estimativă a proiectului de AAC din raionul Râșcani este de 3,5 milioane de euro, oferiți de Uniunea Europeană, prin intermediul MSPL.

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase