Prima Prima Contact Contact Harta Harta
  Abonare RSS
Noutăți / Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Abonare      Dezabonare
Prima / Noutăți / Circa 185 mln lei din FNDR vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională
Circa 185 mln lei din FNDR vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională
Tipar
16.02.2018   MADRM   Accesari: 307 

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), au decis să aloce circa 185 mln lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), pentru implementarea proiectelor din regiune. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul primei ședințe anuale a Consiliului.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a specificat că banii vor fi oferiți pentru realizarea a 35 de proiecte din următoarele domenii de intervenție: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice, eficiența energetică a clădirilor publice.

„Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2018, din FNDR sunt alocate mijloace financiare în mărime de 200.000,0 mii lei. Aproximativ 80% sau 185 mln. lei din banii fondului, vor fi oferiți pentru proiectele în derulare din anii precedenți și altor inițiate în anul curent. Din numărul total de proiecte, 10 sunt pentru aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților, 8 pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiune, 5 pentru infrastructura drumurilor regionale și locale, precum și un proiect în domeniul managementului deșeurilor solide”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

Totodată, în cadrul ședinței s-a convenit ca proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat să fie considerate ca prioritare, în mod special, cele legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri.

De asemenea, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau în derulare, avem: în regiunea Nord - 11 proiecte, Centru - 13 proiecte, Sud - 7 proiecte și UTA Găgăuzia - 4 proiecte.

Menționăm că la selectarea proiectelor, s-a ținut cont de anumite criterii și anume: co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadru evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate.

Amintim că, FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv minus fondurile speciale.


Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
Comentarii (0) Adauga comentariu
Nume:
Comentariu:
Prima / Noutăți / Circa 185 mln lei din FNDR vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională
Actualizat: 21.03.2018
Vizitatori: 580294
Agenția de Dezvoltare Regională Nord Prima adrnord@gmail.com Contact Harta
Creat de Brand.md
Tel./Fax (+373) 231 61980
Email: adrnord@gmail.com

Copyright © 2018 Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Guvernul Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate / Confidențialitate / Informație despre site
Sus