Prima Prima Contact Contact Harta Harta
  Abonare RSS
Noutăți / Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Abonare      Dezabonare
Prima / Noutăți / Consultări publice pentru sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru Zona de Management a Deșeurilor (ZMD) 8
Consultări publice pentru sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru Zona de Management a Deșeurilor (ZMD) 8
Tipar
04.12.2017   MSPL   Accesari: 197 

În Regiunea de Dezvotare Nord a țării au avut loc, în perioada 1-2 decembrie, consultări publice privind Documentația Evaluării Impactului asupra Mediului (DEIM) pentru sistemul de management integrat al deșeurilor pentru Zona de Management a Deșeurilor (ZMD) 8. 

La eveniment au participat reprezentanții Administrației Publice Locale de nivel I și II din raioanele Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni; reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și ai Agenției de Dezvoltare Reginală (ADR) Nord; precum și consultații proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, impementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Pe parcursul celor două zile de consultări publice, consultanții GIZ/MSPL au prezentat exemplele de bune practici în managementul deșeurilor, proiectele cu elemente de infrastructură de management a deșeurilor din Edineț, Briceni și Dondușeni, dar și riscurile, impactul și beneficiile acestora pentru mediu. 

Amintim că la 3 noiembrie a.c., membrii Comisiei regionale sectoriale în domeniul Managementului deșeurilor solide (CRS MDS) din Regiunea de Dezvoltare Nord, creată cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), s-au întrunit în cadrul primei ședințe, în cadrul căreia au discutat despre situația actuală în sectorul MDS, despre experiența și inițiativele de regionalizare a serviciilor de gestionare a deșeurilor, și de asemenea, au ales organele de conducere ale Comisiei. 

Sistemul de management integrat al deșeurilor pentru ZMD 8 cuprinde patru raioane din Regiunea de Dezvoltare Nord a țării (Edineț, Briceni, Ocnița și Dondușeni). Documentația Evaluării Impactului asupra Mediului (DEIM) pentru sistemul de management integrat al deșeurilor planificat pentru Zona de Management a Deșeurilor (ZMD) 8 va conține următoarele activități:

  • colectarea deșeurilor municipale atât din zona urbană, cât și din mediul rural;
  • colectarea separată a deșeurilor reciclabile din zona urbană și rurală;
  • transportul și transferul deșeurilor la instalațiile de gestionare a deșeurilor și realizarea a două stații de transfer a deșeurilor menajere în or. Edineț și or. Briceni și o stație de transfer pentru deșeurile reciclabile în or. Dondușeni;
  • colectarea separată a deșeurilor verzi (vegetale) din zonele urbane și compostarea acestora la stația de compostare din or. Dondușeni;
  • sortarea deșeurilor reciclabile colectate separat la stația de sortare din or. Edineț;
  • depozitarea deșeurilor nevalorificate la depozitul regional din or. Dondușeni;
  • promovarea compostării individuale.

Proiectul pentru gestionare a deșeurilor solide din ZMD 8 va contribui la îmbunătățirea serviciilor aferente deșeurilor solide, la reducerea poluării mediului și impactul negativ asupra sănătății comunităților în cele patru raioane din Republica Moldova. Partenerii-cheie ai proiectului sunt Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Consiliu Regional de Dezvoltare Nord (CRD Nord) și APL-urile din raioanele Edineț, Dondușeni, Briceni și Ocnița.

*****************
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).


Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
Comentarii (0) Adauga comentariu
Nume:
Comentariu:
Prima / Noutăți / Consultări publice pentru sistemul de Management Integrat al Deșeurilor pentru Zona de Management a Deșeurilor (ZMD) 8
Actualizat: 24.05.2018
Vizitatori: 625487
Agenția de Dezvoltare Regională Nord Prima adrnord@gmail.com Contact Harta
Creat de Brand.md
Tel./Fax (+373) 231 61980
Email: adrnord@gmail.com

Copyright © 2018 Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Guvernul Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate / Confidențialitate / Informație despre site
Sus