Prima Prima Contact Contact Harta Harta
  Abonare RSS
Noutăți / Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Abonare      Dezabonare
Prima / Noutăți / În trei sate din raionul Florești au demarat lucrările de construcție a unui sistem de apeduct
În trei sate din raionul Florești au demarat lucrările de construcție a unui sistem de apeduct
Tipar
06.10.2017   ADR Nord  Accesari: 526 

Circa patru mii de locuitori din satele Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni, raionul Florești vor avea acces la apă potabilă. În aceste localități au demarat astăzi, 6 octombrie, lucrările de construcție a unui sistem de apeduct. Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, cofinanțat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

În cadrul ceremoniei de lansare a lucrărilor de construcție a apeductului, șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Igor Malai, i-a asigurat pe localnici că acest proiect le va îmbunătăți condițiile de viață. Funcționarul MADRM le-a dorit autorităților locale succes în realizarea eficientă a lucrărilor și le-a mulțumit partenerilor pentru suportul acordat în dezvoltarea regională a Republicii Moldova.

Directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, a menționat că ApaSan oferă suport pentru asigurarea accesului la servicii de apă de calitate în trei localități rurale din raionul Florești, aceasta fiind una dintre fazele de implementare a unui proiect mai mare, finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), ce va asigura conectarea la apă de calitate pentru cetățenii din 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca. „În cadrul proiectului urmează să fie creat și un serviciu public de aprovizionare cu apă potabilă pentru populația din localitățile beneficiare. Cu cât mai mulți cetățeni vor fi conectați la sistemul de apeduct, cu atât mai durabil va fi proiectul”, a precizat directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu.  

Construcția sistemului de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni și Târgul-Vertiujeni este cofinanțată cu 29,9 de milioane de lei de ApaSan. Valoarea totală a proiectului, lansat la Băhrinești în luna august a.c., este de 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei, solicitați din FNDR, sunt destinați pentru construcția unor sisteme de apeduct similare și în alte localități rurale din vecinătate. Totodată, 4,4 milioane de lei din bugetul total al proiectului reprezintă contribuția populației beneficiare, 1,4 milioane de lei - controbuția Servicii Comunale Florești, viitor operator al sistemului, și 0,4 milioane de lei - contribuția administrațiilor publice locale.

De când a fost lansat proiectul și până în prezent, în satul Băhrinești, raionul Florești, au fost construiți 18 km de rețea de apeduct din totalul de 23,7 km planificați. La Băhrinești, unde sunt create condiții de conectare la apeduct pentru 450 de gospodării, lucrările de construcție a apeductului sunt finanțate din FNDR. În acest sens, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea, din FNDR, a 6 milioane de lei pentru lucrările planificate în anul 2017, din care 69% deja au fost valorificați. Actualmente, ADR Nord desfășoară procedurile de licitație publică pentru alte faze ale proiectului, a cărui implementare va continua în anul 2018.


Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Facebook Twitter Netvibes linkedin
Comentarii (0) Adauga comentariu
Nume:
Comentariu:
Prima / Noutăți / În trei sate din raionul Florești au demarat lucrările de construcție a unui sistem de apeduct
Actualizat: 21.02.2018
Vizitatori: 559525
Agenția de Dezvoltare Regională Nord Prima adrnord@gmail.com Contact Harta
Creat de Brand.md
Tel./Fax (+373) 231 61980
Email: adrnord@gmail.com

Copyright © 2018 Agenția de Dezvoltare Regională Nord
Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Guvernul Republicii Moldova
Toate drepturile rezervate / Confidențialitate / Informație despre site
Sus