Prima   -  Noutăți - Vizite de monitorizare la proiectele de asigurare cu apă din raionul Fălești

Vizite de monitorizare la proiectele de asigurare cu apă din raionul Fălești

19.09.2017   2336 accesări   ADR Nord

Două proiecte de asigurare cu apă din raionul Fălești au fost monitorizate marți, 19 septembrie, de către directorul interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu. Este vorba de proiectele „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni și Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” și „Asigurarea orașului Fălești cu apă din râul Prut 2”.

Proiectul de la Risipeni a fost lansat în 2014. Valoarea totală estimativă a proiectului este de 11,78 milioane de lei, oferiți de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Până în prezent, au fost valorificați circa 7,85 milioane de lei pentru construirea a 21,815 km de apeduct. Pentru lucrările planificate în anul 2017, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea, din FNDR, a circa 3,93 milioane de lei pentru achizitionarea și montarea stației de tratare a apei. Grație acestui proiect, aproximativ 2200 de locuitori ai satelor Risipeni și Bocșa, localități ce intră în componența comunei Risipeni, vor beneficia de apă potabilă la robinete, utilizând tehnologii prietenoase mediului.

Proiectul de la Fălești, lansat în acest an, urmărește crearea soluțiilor locale și regionale pe termen mediu și lung pentru asigurarea cu apă potabilă din râul Prut a circa 18 mii de locuitori din orașul Fălești, contribuindu-se astfel la dezvoltarea economică, protecția mediului și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În perspectivă, proiectul prevede crearea condiţiilor pentru conectarea la apeduct a încă 69 de localităţi din raionul Făleşti şi 5 localități din raioanele Ungheni şi Glodeni. În urma desfășurării licitației publice, valoarea totală a proiectului se cifrează la aproximativ 35,4 milioane de lei, solicitați din FNDR. CNCDR a aprobat alocarea a 7 milioane de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017.

Părțile implicate în realizarea celor două proiecte au precizat că lucrările de construcție-montaj trebuie să decurgă conform graficelor de execuție, iar antreprenorii au dat asigurări că acestea vor fi executate în termenii stabiliți și conform standardelor de calitate.

În raionul Fălești se atestă cea mai gravă situaţie din Regiunea de Dezvoltare Nord în privința calității apei potabile. Apa din majoritatea fântânilor de mină conţine fluor ce depăşeşte de 2-3 ori limitele admise de normele sanitare. În satul Risipeni, de exemplu, nu sunt rezerve suficiente de apă nici în fântânile de mină, locuitorii fiind nevoiţi să se deplaseze la distanţe mari pentru a transporta apă potabilă.