Prima   -  Noutăți - Vizită de lucru la proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, la Universitate de Stat „Alecu Russo” din Bălți

Vizită de lucru la proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic, la Universitate de Stat „Alecu Russo” din Bălți

22.08.2017   1463 accesări   ADR Nord

În perioada 21-22 august au fost organizate un șir de vizite de lucru la proiectului privind crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) la Universitate de Stat  „Alecu Russo” din Bălți.

La eveniment au participat Karen Hilliard, șefa misiunii USAID; Doina Nistor, director de proiect în cadrul Proiectului de Competitivitate din Republica Moldova, contractor al USAID; Mihai Litviniuc, reprezentant USAID; Thomas Alveteg, prim secretar al Ambasadei Suediei în Moldova; Ion Stratulat, viceministr al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului; Eduard Ungureanu, șef Direcţie relaţii cu instituţiile de dezvoltare regională, MADRM; Ion  Gagim, rector USARB; Igor Cojocaru, prorector pentru activitatea științifică USARB; Constantin Bândiu, director interimar al ADR Nord; specialiști ADR Nord.

În cadrul discuțiilor, funcționarii MADRM, specialiștii ADR Nord și reprezentanții USARB au prezentat în detalii proiectul „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”. Ulterior, participanții la ședință au vizitat edificiul în care va fi creat viitorul Centru de inovare și transfer tehnologic.

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ion Stratulat, a punctat în cadrul ședinței că părțile angajate în realizarea proiectului trebuie, în termenii restrânși, să elaboreze o foaie de parcurs a acțiunilor ce urmează a fi realizare, precum și a unui Caiet de sarcini, care ar urma să fie aprobat de instituțiile de resort ale statului. Caietul de sarcini ar urma să fie definitivat până la sfârșitul acestei săptămâni și dezbătut, până la finele lunii august, de către experții antrenați în proiect.

Potrivit directorului interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, prin implementarea proiectului se dorește creşterea competitivităţii economice regionale prin promovarea dezvoltării cercetării, inovării şi transferului tehnologic în Regiunea de Dezvoltare Nord. Totodată, proiectul va crea oportunități pentru dezvoltarea, valorificarea și promovarea infrastructurii de cercetare, inovare și transfer tehnologic, precum și dezvoltare start-up-rilor în domeniul afacerilor inovative la nordul Republicii Moldova. „ADR Nord și USARB și-au propus să îndeplinească acest obiectiv ținând cont inclusiv de prevederile unui acord de colaborare pe care instituțiile noastre l-au încheiat încă în anul 2011”, a menționat directorul interimar al ADR Nord.

Valoarea totală a proiectului pentru crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic în cadrul USARB se cifrează, la această etapă, la 11.770.990 de lei. Pentru lucrările din acest an, FNDR a prevăzut suma de 6 milioane de lei. Urmează a fi definitivate aspectele participației USAID și a Ambasadei Suediei în Moldova la realizarea proiectului. Experții Proiectului de Competitivitate din Moldova deja au realizat un concept arhitectural pentru viitorul CITT, care însă urmează a fi dezbătut și aprobat de instituțiile de profil.