Prima   -  Noutăți - IDIS „Viitorul” a prezentat, la Bălți, Raportul național „Starea democrației locale în Republica Moldova (2017)”

IDIS „Viitorul” a prezentat, la Bălți, Raportul național „Starea democrației locale în Republica Moldova (2017)”

15.06.2017   1492 accesări   ADR Nord

Raportul național „Starea democrației locale în Republica Moldova (2017)”, elaborat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare în cooperare cu Institutul Internațional pentru Democrație (IDEA) din Suedia, a fost prezentat public, în parteneriat cu ADR Nord, joi, 15 iunie, în incinta Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Pentru a îmbunătăți calitatea Raportului, la discuțiile pe marginea documentului au participat reprezentanți ai mediului academic, administrației publice locale, organizațiilor neguvernamentale și mass-mediei din regiune.

Referindu-se la scopul cercetării, directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a menționat că un astfel de raport, adresat celor care iau decizii asupra alocării de resurse în Republica Moldova, se face pentru prima dată în Republica Moldova.

„Cercetarea de față urmărește scopul de a găsi stimulente pentru dezvoltarea creșterii regiunilor, pentru că fără dezvoltare regională Chișinăul niciodată nu va reuși să obțină dezvoltare durabilă. Dezvoltarea durabilă este în afara capitalei, este acolo unde de fapt se ciocnesc interesele comunităților locale și acolo unde interesele, de obicei, nu-și găsesc adeseori rezultate din partea politicilor naționale. Și atunci când vorbim despre democrație locală asta nu înseamnă doar legile existente, formele existente, dar există niște piloni speciali sau niște coridoare de comunicare între autorități și comunități, între grupuri care se simt discriminate și autoritățile care trebuie să le rezolve anumite probleme”, a relevat Igor Munteanu.

Potrivit directorului executiv al IDIS „Viitorul”, dacă cetățeanul nu poate să influențeze procesul de adoptare a deciziilor de buget sau de creare a unor priorități, dezvoltarea nu este una sustenabilă. „Nu va veni Guvernul central să rezolve problema parcurilor sau problema drumurilor. Autoritățile locale care sunt extrem de dependente de bugetul central devin, de fapt, ostaticul Guvernului central”, a accentuat Igor Munteanu.

„De ce este important ca autoritățile locale să-și expună punctul lor de vedere în dialogul cu autoritățile centrale? În primul rând pentru că democrațiile locale nu pot fi transplantate în afară, dar există anumite standarde legate de cartea europeană a autonomiei locale. Sunt niște standarde, dar niciodată un model care funcționează foarte bine în altă țară nu va funcționa tot atât de bine în țara în care noi locuim”, a mai menționat directorul executiv al IDIS „Viitorul”.

Concluzii și observații pe marginea Raportului au formulat, de asemenea, Veaceslav Berbeca și Liubomir Chiriac, experți IDIS „Viitorul”.

Raportul analizează starea curentă a democrației locale, funcționarea autorităților locale descentralizate, respectarea drepturilor civile, politice și social-economice, participarea și angajarea cetățenilor în cadrul unor mecanisme decizionale, având drept repere criteriile de incluziune, deschidere și răspundere democratică a guvernării. Totodată, documentul aduce în atenție o bază solidă de date noi, cantitative și calitative, furnizate de grupuri de cetățeni, comunități și persoane care au fost invitați să reflecte asupra calităților și obstacolelor nivelului local al guvernării. Autorii au consultat și referențiat o literatură bogată de surse secundare, documentându-se asupra bazei social-economice și de alt gen care vizează perspective asupra agendei de dezvoltare și a evoluțiilor democratice. DETALII