Prima   -  Noutăți - Condiții de asigurare cu apă potabilă pentru 15 localități rurale din raionul Soroca

Condiții de asigurare cu apă potabilă pentru 15 localități rurale din raionul Soroca

28.02.2017   2201 accesări   ADR Nord

Realizarea unui proiect de dezvoltare regională cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) va crea condiții de aprovizionare cu apă potabilă pentru 15 sate din raionul Soroca.

Pentru a pregăti lansarea propriu-zisă a activităților de implementare a proiectului „Crearea condițiilor de aprovizionare cu apă potabilă locuitorilor a 15 sate din raionul Soroca”, membrii Comisiei de monitorizare a noilor proiecte de dezvoltare regională care, pentru anul 2017, au obținut finanțare din FNDR, au efectuat marți, 28 februarie, prima vizită în cadrul proiectului.

La Parcani, raionul Soroca, șeful Serviciului managementul proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Victor Caun, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor s-au întâlnit cu reprezentanții Primăriei comunei Parcani, pentru a estima împreună nivelul de pregătire al proiectului în vederea implementării acestuia.

Potrivit reprezentanților Primăriei comunei Parcani, prin realizarea acestui proiect va fi creat accesul la servicii calitative de apă pentru 15.879 de persoane din 15 localităţi rurale ale raionului Soroca. Totodată, proiectul urmărește și regionalizarea serviciului de alimentare cu apă și canalizare în raionul Soroca prin dezvoltarea managementului operatorului economic existent, până la finalizarea proiectului.

În cadrul proiectului vor fi construiți 8,2 km aducție de la apeductul magistral Soroca-Bălți până în satul Parcani, 33,02 km de rețele de distribuție în satele Ocolina, Voloave și Parcani, o stație de pompare cu capacitatea de 98,7 m3/h în satul Voloave, 6 rezervoare de acumulare a apei potabile cu capacitatea 100 m3, 3 sisteme autonome de canalizare pentru grădiniță și școală format din rețea de evacuare și hazna, o stație de epurare în satul Ocolina.

Menționăm că parteneri în cadrul proiectului sunt Consiliul Raional Soroca, Primăria comunei Ocolina, Primăria satului Redi-Cereșnovăț, Primăria satului Dubna, Primăria comunei Stoicani, Primăria comunei Vărăncău, Primăria comunei Volovița, Primăria comunei Vasilcău și Primăria satului Racovăț.

Valoarea totală a proiectului este de 23.756.010 de lei, din care 225.600 de lei reprezintă contribuția Primăriei comunei Parcani. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 7.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate pe parcursul anului 2017. Proiectul va fi implementat în decurs de 24 de luni.

Echipa de monitorizare și Primăria comunei Parcani au convenit ca, în scurt timp, să fie desemnat managerul local al proiectului. Pentru inițierea curândă a procedurilor de achiziții publice și demararea propriu-zisă a lucrărilor, aplicantul și partenerii proiectului urmează împreună cu specialiștii ADR Nord să coordoneze aducerea în ordine a seturilor de documente necesare.

În anul 2017, ADR Nord va implementa 12 proiecte de dezvoltare regională, dintre care 10 noi, cu finanțare din FNDR. Astfel, pentru activitățile de realizare a acestor proiecte, a fost aprobată, prin Decizia nr. 1/17 a CNCDR din 27 ianuarie 2017, alocarea a  69.500.002 de milioane de lei. Mai multe detalii în acest sens se găsesc AICI.