Prima   -  Noutăți - Au fost renovate o porțiune de drum și un pod ce asigură accesul către frontiera cu Ucraina via Briceni

Au fost renovate o porțiune de drum și un pod ce asigură accesul către frontiera cu Ucraina via Briceni

15.12.2016   3001 accesări   ADR Nord

În raionul Briceni au fost finalizate lucrările în cadrul proiectului „Renovarea sectorului de drum L-20 Briceni - Grimăncăuți - frontiera cu Ucraina”, realizat de ADR Nord. Joi, 15 decembrie, o comisie specială a recepționat obiectivele renovate, printre care un segment de drum pe o lungime de 5,6 km (33,53 mln lei) un pod de 50,7 m (cca 7,300 mln lei) și două podețuri. Valoarea totală a proiectului se cifrează la peste 41 de milioane de lei, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Membrii comisiei speciale formată din factorii de decizie și specialiștii implicați în procesul de implementare a proiectului s-a reunit în incinta Consiliului raional Briceni, pentru a semna actele ce confirmă finalizarea lucrărilor de reabilitare, notând totodată obiecții vizavi de porțiunea de drum reabilitat. Ulterior, membrii comisiei din componența căreia au făcut parte președintele raionului Briceni, Mihail Gnatiuc, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiști din cadrul Agenției, s-au deplasat la fața locului pentru a inspecta obiectivele reabilitate. SRL „Nouconst”, operatorul economic care a efectuat lucrările de reabilitare, urmează, până la organizarea recepției finale, planificată pentru anul viitor, să efectueze unele lucrări de ajustare ce reies din obiecțiile fixate astăzi într-un proces-verbal de către membrii comisiei de recepție. La rândul lor, responsabilii de implementarea proiectului au dat asigurări că drumarii au respectat toate normele de calitate.

Printre recomandările adresate CR Briceni menționăm prezentarea cât mai curândă a planului de asigurare a durabilității proiectului, transmiterea sectorului de drum în gestiunea întreprinderii specializate și asigurarea durabilității proiectului.

„Reabilitarea acestei porțiuni de drum de importanță națională va contribui esențial la sporirea activităților economice în raionul Briceni. Este o realizare frumoasă a raionului și a comunității în general”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit președintelui CR Briceni, Mihail Gnatiuc, acest proiect de dezvoltare regională a fost așteptat de foarte mulți cetățeni de la nordul republicii, întrucât porțiunea de drum reabilitată asigură legătura cu statul vecin, Ucraina.

În afară de reabilitarea porțiunii de drum pe o lungime de 5,6 km și a podului de 50,7 m, în cadrul proiectului au mai fost renovate 48 de drumuri laterale (9.848 m2), 87 de intrări în curți (2.373m2), 811 m2 de acostamente și 831 m de rigole dreptunghiulare. De asemenea, de-a lungul porțiunii de drum reabilitat au fost instalate 96 de indicatoare rutiere.

Operatorul economic SRL „Nouconst” a demarat lucrările de reabilitare a drumului în iulie 2014. Solicitantul proiectului „Renovarea sectorului de drum L-20 Briceni - Grimăncăuți - frontiera cu Ucraina” este CR Briceni.

Menționăm că, din 2011 și până în prezent, în raionul Briceni acesta este cel de-al treilea proiect de reabilitare a unor porțiuni de drumuri de importanță regională. Astfel, în perioada vizată, valoarea totală a investițiilor în drumurile din raionul Briceni se cifrează la aproximativ 100 de milioane de lei, alocați din FNDR.