Prima   -  Noutăți - Peste 50 de primari de la centrul și sudul Moldovei studiază experiența raionului Florești și a municipiului Edineț în domeniul regionalizării serviciilor de management al deșeurilor

Peste 50 de primari de la centrul și sudul Moldovei studiază experiența raionului Florești și a municipiului Edineț în domeniul regionalizării serviciilor de management al deșeurilor

09.12.2016   1551 accesări   ADR Nord

Peste 50 de primari din raioanele de centru și de sud ale Republicii Moldova au efectuat, în perioada 8-9 decembrie, o vizită de studiu în orașul Florești și în municipiul Edineț pentru a se familiariza cu experiența autorităților locale gază în domeniul regionalizării serviciilor de management integrat al deșeurilor solide (MDS). Evenimentul a fost organizat de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Joi, 8 decembrie, în incinta Consiliului raional Florești, celor peste 50 de primari li s-au prezentat informații utile despre cum să creeze un sistem regional de MDS și, în special, despre experiența autorităților locale din raionul Florești în domeniul regionalizării serviciilor de MDS.

Menționăm că Florești este primul raion din Regiunea de Dezvotare Nord unde funcționează o societate pe acțiuni de salubrizare creată și dezvoltată de 11 administrații publice locale în cadrul proiectului-pilot „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, realizat de ADR Nord și finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Viorel Furdui, președinte CALM: „Întodeauna vrem să mergem peste hotare, în Germania, Polonia, România sau în alte țări, ca să preluăm experiența și bunele practici de acolo. Totuși, trebuie să înțelegem că și în Republica Moldova avem proiecte care au fost implementate cu succes. De ce n-am încerca să învățăm unii de la alții în acest sens? Anume din acest considerent am hotărât ca împreună cu MSPL/GIZ și Agențiile de Dezvoltare Regională să facilităm astfel de activități”.

Valeriu Ceapa, primarul orașului Florești: „Sper ca experiența noastră să vă ajute în implementarea proiectelor de viitor, mai ales în ceea ce privește cele în domeniul managamentului deșeurilor solide. Cel puțin în Florești noi am demostrat că este posibil să fie pus pe roate un serviciu calitativ de management al deșeurilor. Bineînțeles, au fost și provocări, însă acestea au fost depășite”.

Ion Bodrug, director ADR Nord: „Mă bucur foarte mult că datorită suportului GIZ putem avea o întrunire în cadrul căreia să ne împărțim cu practicile noastre de succes, dar și cu provocările care le-am întâmpinat în implementarea proiectelor. Trebuie să mulțumim și CALM-ului că ne ajută cu facilitarea acestor evenimente. Aici, la Florești, avem probabil primul sau unul din primele cazuri când 11 primării s-au asociat și au creat o societate pe acțiuni. Și totul, pentru ca să poată fi rezolvată o problemă a comunității: un serviciu calitativ de management al deșeurilor solide”.

Denis Parea și Igor Neaga, consultanți MSPL/GIZ, le-au vorbit reprezentanților administrațiilor publice locale despre prevederile legale din sectorul MDS, despre elementele unui sistem MDS adaptat la condițiile Republicii Moldova, despre pașii concreți în crearea a unui sistem regional MDS, precum și despre opțiunile de plată.

La rândul său, Nicolae Rusu, directorul S.A. „Servicii Salubrizare Florești”, creată în cadrul proiectului-pilot, le-a vorbit primarilor despre asigurarea serviciului de MDS prin dezvoltare instituțională, precum și despre modelul eficient de serviciu adaptat pentru raionul Florești. În acest context, Nicolae Rusu s-a referit la elaborarea Planului de Afaceri și a Manualului operatorului, la mecanismul de prestare a serviciului de MDS, la optțiunea de plată a serviciului și la metodologia de calcul a tarifului de MDS. Totodată, directorul societății pe acțiuni de salubrizare le-a comunicat participanților la eveniment și informații utile despre cum să comunice cu cetățenii și care sunt provocările în procesul de prestare a serviciului de MDS.

Cei peste 50 de primari au avut, de asemenea, posibilitatea să viziteze și sediul S.A. „Servicii Salubrizare Florești”.

Vineri, 9 decembrie, la Edineț, participanții la vizita de studiu au studiat bunele practiici cu impact regional și intercomunitar în domeniul serviciilor publice prestate în municipiul Edineț. În acest context, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a prezentat colegilor săi de breaslă informații utile despre proiectele regionale realizate în municipiul Edineț.

Recent, o primă vizită de acest fel a fost organizată în Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova, în cadrul căreia au participat reprezentanți ai APL din Regiunea de Dezvoltare Nord. În cadrul vizitei de studiu de la sudul Moldovei s-a pus accentul pe procesul de implementare și desfășurare a proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare.