Prima   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Nord are un Program de dezvoltare a turismului. Când documentul va fi supus consultărilor publice și când va fi aprobat?

Regiunea de Dezvoltare Nord are un Program de dezvoltare a turismului. Când documentul va fi supus consultărilor publice și când va fi aprobat?

07.12.2016   3971 accesări   ADR Nord

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în parteneriat cu Asociația obștească Pro-Business Nord au organizat miercuri, 7 decembrie, cea de-a treia și ultima ședință a Grupului de lucru regional sectorial (GLRS) pentru elaborarea Programului regional sectorial (PRS) în domeniul Turism în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. La eveniment au participat reprezentanți autorități publice locale, ai organizațiilor neguvernamentale, ai agențiilor de turism și specialiști ADR Nord.

Începând de astăzi, ADR Nord demarează procesul de consultări publice pe marginea PRS în domeniul Turism. După 14 zile, documentul urmează a fi supus consultărilor publice în cadrul unei ședințe speciale cu participarea autorităților publice locale și a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din regiune. Programul urmează să fie aprobat de către membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord la ședința din ianuarie 2017.

De această dată, membrii GLRS s-au întrunit pentru a analiza situația actuală în sectorul turism și au analizat fișele de proiecte colectate. Totodată, Diana Josan, specialistă în planificare strategică și programare la ADR Nord, a moderat discuțiile despre problemele și perspectivele de dezvoltare a turismului regional. La rândul său, șefa Secției Planificare Strategică și Programare, Inga Cojocaru, a prezentat direcțiile strategice și planul de acțiuni a PRS în domeniul dezvoltării atractivității turismului în regiune.

„Proiectul Programului de dezvoltare a turismului este un rezultat al întregii regiuni, un produs al dvs. Suntem primii care am reușit să finalizăm elaborarea unui astfel de document, cu impact de lungă durată. Ne dorim ca regiunea noastră să fie atractivă inclusiv din punct de vedere turistic. Acest fapt va genera noi locuri de muncă și îi va sensibiliza pe meșterii populari, pe toți cei care își doresc să aibă afaceri în domeniul turismului. Programul demonstrează că la nord avem obiective turistice de care ne putem mândri, însă accesul către acestea trebuie să fie asigurat cu infrastructura necesară”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Menționăm că, în luna aprilie curent, Letonia a oferit suport în procesul de elaborare a PRS în domeniul Turism. Atunci, membrii unei delegații letone au prezentat practicile de succes din Letonia în sectorul Turism în Regiunea de Dezvoltare Nord. De asemenea, și Polonia a sprijinit elaborarea documentului strategic. În octombrie curent, o delegație poloneză din Wielkopolska (Polonia Mare) a participat la ședința GLRS și  a vizitat mai multe localități din regiune, pentru a oferi consultanță în domeniul dezvoltării atractivității turistice. Specialiștii ADR Nord au ținut cont de experiența Poloniei în procesul de elaborare a programului de dezvoltare a turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord, dovadă fiind recenta vizită de studiu în Polonia.

Anii trecuți, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost elaborate patru PRS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cele patru documente strategice vizează următoarele domenii: Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Aprovizionarea cu apă și canalizare și Drumuri regionale și locale.

ATAȘAMENTE