Prima   -  Noutăți - Vizită de monitorizare extinsă la proiectul de modernizare a infrastructurii Parcului Industrial „Răut”

Vizită de monitorizare extinsă la proiectul de modernizare a infrastructurii Parcului Industrial „Răut”

16.11.2016   2970 accesări   ADR Nord

O comisie specială a efectuat miercuri, 16 noiembrie, o vizită de monitorizare extinsă la Parcul Industrial (PI) „Răut” din municipiul Bălți, unde se desfășoară lucrări de amenajare a teritoriului parcului industrial în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Susținerea dezvoltării sectorului industrial în RDN prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. «Răut» din municipiul Bălți”.

Din componența comisiei au făcut parte viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi; șeful Direcției relații cu instituțiile dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Eduard Ungureanu; șeful Serviciului managementul proiectelor din cadrul MDRC, Victor Caun; șefa Direcției atragerea investițiilor și competitivitate din cadrul Ministerului Economiei, Olga Badanova; consultanta în cadrul Ministerului Economiei Lucia Ușurelu; directorul ADR Nord, Ion Bodrug; directorul general al S.A. „Răut”, Anatolie Munteanu, specialiștii în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Nord Olga Sicora și Alexandru Goreacioc; reprezentantul Primăriei municipiului Bălți, Serghei Culibaba, reprezentanți ai operatorului economic care efectuează lucrările și responsabili tehnici.

Menționăm că, în anul 2016, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), pentru realizarea lucrărilor în cadrul proiectului a fost alocată suma de 9.655.690 de lei. Până în prezent, 6.045,830 de lei au fost valorificați, ceea ce reprezintă 63% din suma alocată prin decizia Consiliului Național de Coordonare a Devoltării Regionale (CNCDR). Potrivit datelor Secției managementul proiectelor din cadrul ADR Nord, pentru realizarea deplină a lucrărilor urmează a fi valorificați încă 3.562.780 de lei.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, ADR Nord și firma Selinic-Cons, câștigătoarea licitației publice, au semnat contractul de execuție a lucrărilor la PI „Răut”, în valoare de 21,76 de milioane de lei, alocați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). În prezent, ADR Nord implementează cea de-a treia etapă a proiectului de la PI „Răut”. Anterior, în cadrul primelor două etape de realizare a proiectului, au fost construite rețele de apeduct externe, cu o lungime de 1,16 km (în valoare de 2,5 mln lei), a fost reabilitată și construită rețeaua de canalizare internă, cu o lungime totală de 1,19 km, și construită rețeaua de apeduct intern, cu o lungime de 2,17 km (în valoare de 2,24 de mln lei).

Amplasat în zona industrială a sectorului central din municipiul Bălți, pe o suprafață de 9,5 ha, PI „Răut", administrat de S.A. „Răut”, a fost lansat în data de 25 iulie 2013. Aici se fabrică producție de menire tehnico-productivă, precum și mărfuri de larg consum. S.A. „Răut”, companie cu capital majoritar de stat, a fost înființată în anul 1944.