Prima   -  Noutăți - Polonia oferă suport în procesul de elaborare a Programului regional sectorial în domeniul Turism pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

Polonia oferă suport în procesul de elaborare a Programului regional sectorial în domeniul Turism pentru Regiunea de Dezvoltare Nord

12.10.2016   1741 accesări   ADR Nord

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord în parteneriat cu Asociația obștească Pro-Business Nord au organizat marți, 11 octombrie, o ședință a Grupului de lucru regional sectoriale (GLRS) pentru elaborarea Programului Regional Sectorial (PRS) în domeniul dezvoltării atractivității turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, ai Agenției Turismului, autorități publice locale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și specialiști ADR Nord, precum și parteneri ai ADR Nord din Polonia.

Membrii GLRS s-au întrunit în ședință pentru a se familiariza cu potențialul turistic al Regiunii de Dezvoltare Nord și cu practicile de succes în acest sector ale partenerilor de dezvoltare ai ADR Nord din Voievodatul Polonia Mare (Wielkopolska). Totodată, participanții la ședință au discutat și despre elaborarea rutelor turistice și identificarea posibilelor rute turistice în Regiunea de Dezvoltare Nord.

„Sunt bucuros că beneficiem și de sprijinul partenerilor noștri din Polonia în procesul de elaborare a PRS în domeniul Turism. Până în prezent, am avut de învățat multe lucruri bune în acest domeniu datorită relațiilor noastre de colaborare cu prietenii noștri din Polonia, Cehia și Letonia. Ne străduim de fiecare dată să valorificăm la maximum rezultatele colaborării cu partenerii noștri, preluând tot ce este mai bun din experiența lor, inclusiv în domeniul menționat. Așa vom câștiga timp, evitând totodată unele greșeli pe care le-au comis, la timpul lor, partenerii noștri”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit directorului ADR Nord, PRS în domeniul Turism, la care se mai lucrează în prezent, va fi finalizat în luna decembrie curent, astfel încât la prima ședință din anul 2017 a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord documentul să fie aprobat.

Miercuri și joi, membrii delegației poloneze din Voievodatul Polonia Mare efectuează vizite de lucru în mai multe localități din regiune, pentru a oferi consultanță în domeniul dezvoltării atractivității turistice. Printre cele mai remarcabile realizări în urma colaborării moldo-polone, menționăm implementarea proiectului „Managementul proiectului - instrument al dezvoltării locale şi regionale. Experienţa Regiunii Wielkopolska pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”. Proiectul a fost implementat de ADR Nord în parteneriat cu Oficiul Mareșalului Voievodadului Polonia Mare și cofinanţat în cadrul programului de colaborare poloneză pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Menționăm că, în luna aprilie curent, și Letonia a oferit suport în procesul de elaborare a PRS în domeniul Turism pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. Atunci, membrii unei delegații letone din componența căreia au făcut parte 10 reprezentanți ai autorităților centrale, locale și antreprenori au prezentat practicile de succes din Letonia în sectorul Turism și au stabilit obiectivele de dezvoltare ale turismului în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Anii trecuți, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost elaborate patru PRS cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cele patru documente strategice vizează următoarele domenii: Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Aprovizionarea cu apă și canalizare și Drumuri regionale și locale.