Prima   -  Noutăți - Specialiști de la ADR Nord și USARB au vizitat Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia și Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga

Specialiști de la ADR Nord și USARB au vizitat Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia și Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga

23.08.2016   1850 accesări   ADR Nord

Un grup de specialiști de la ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB) împreună cu directorul Agenției, Ion Bodrug, studiază, pe parcursul săptămânii curente, experiența Cehiei în domeniul dezvoltării planificării strategice. Luni, 22 august, specialiștii ADR Nord au vizitat Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga și Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia.

Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga

În incinta Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga, specialiștii ADR Nord s-au familiarizat cu utilizarea datelor geospațiale în planificarea strategică a regiunilor urbanizate, cu etapele de pregătire a documentației pentru administrațiile publice și cu mecanismele de implicare a locuitorilor orașului Praga în planificarea urbană.

La rândul lor, specialiștii Institutului le-au vorbit membrilor delegației de la ADR Nord și USARB despre suportul pe care îl acordă municipalităților în procesul de planificare a dezvoltării locale și teritoriale, cu implicarea obligatorie a cetățenilor în proces, pentru a preîntâmpina sau a ameliora eventuale proteste în privința noilor reconstrucții a cartierelor orășenești. Specialiștii Institutului s-au mai referit și la instrumentele utilizate pentru identificarea necesităților de amenajare teritorială, ținând cont de valoarea istorico-culturală a zonelor supuse modernizării. Totodată, o atenție deosebită s-a atras modului de utilizare a Sistemului Informațional Geografic (GIS) în planificarea strategică a orașului Praga, cu prezentarea site-ului www.geoportal.praha.cz, unde sunt disponibile date publice în formă de hărți despre infrastructura locală, date cadastrale, precum și alte date.

Potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, experiența acumulată în cadrul vizitei la Institutul de Planificare și Dezvoltare din Praga va fi utilizată de către specialiștii Agenției la crearea și utilizarea bazelor de date regionale în procesul de planificare strategică, implicând actori locali și regionali în acest proces.

Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia

Tot luni, în a doua parte a zilei, membrii delegației de la ADR Nord și USARB au vizitat Ministerul Dezvoltării Regionale din Republica Cehă, unde au fost familiarizați cu structurile administrative regionale și locale din Cehia, politicile de dezvoltare naționale/regionale, domeniile de intervenție prioritare ale politicii dezvoltării regionale în Cehia, legislația în domeniul vizat, cu procesul de elaborare a politicii de dezvoltare regională, cu instrumentele de planificare teritorială etc.

Specialiștii ministerului ceh au prezentat delegației de la ADR Nord și USARB cele opt regiuni de dezvoltare din Republica Cehă, de nivel NUTS-II, constituite pentru atragerea fondurilor europene, precum și 14 regiuni teritorial-administrative, de nivel NUTS-III.

Totodată, în incinta Ministerului Dezvoltării Regionale din Cehia membrii delegației din Republica Moldova s-au documentat despre modul de participare a Republicii Cehe în agenda teritorială a UE, care constituie cadrul de acționare pe teritoriul european, precum și relația acesteia cu conceptul național de dezvoltare teritorială.

Reprezentanții ministerului ceh s-au referit la planificarea spațială în Republica Cehă: sarcinile planificării spațiale, instrumentele de planificare spațială, politica de dezvoltare spațială, planificare Visegrád 4, studiile în domeniile planificării (transfrontaliere, inter/intra regionale).

Vizita specialiștilor ADR Nord la Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia a fost, potrivit directorului ADR Nord, Ion Bodrug, una productivă și cu multe întrebări din partea delegației din Republica Moldova. Potrivit directorului Ion Bodrug, experiența partenerilor cehi în domeniul politicilor de dezvoltare naționale/regionale poate fi aplicată și în Republica Moldova. Directorul ADR Nord susține că partenerii cehi și-au arătat disponibilitatea să colaboreze cu reprezentanții delegației de la ADR Nord și USARB în perioada următoare.

Vizita de studiu în Cehia a specialiștilor de la ADR Nord și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea planificării strategice în Regiunea de Dezvoltare Nord, Moldova”, realizat de Royal HaskoningDHV și ADR Nord și sprijinit financiar de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Proiectul, în valoare totală de aproximativ 92 de mii de euro, este realizat în perioada 2015-2017.