Prima   -  Noutăți - Rezidenții Parcului Industrial „Răut” din Bălți vor beneficia de condiții mai bune

Rezidenții Parcului Industrial „Răut” din Bălți vor beneficia de condiții mai bune

27.01.2016   2349 accesări   ADR Nord

ADR Nord planifică și coordonează etapele de realizare a lucrărilor de amenajare a teritoriului Parcului Industrial „Răut" din municipiul Bălți, în cadrul celei de-a treia etape de implementare a proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului industrial în Regiunea de Dezvoltare Nord prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. «Răut» din municipiul Bălți”.

Potrivit proiectului tehnic prezentat miercuri, 27 ianuarie, în cadrul unei ședințe de coordonare care a avut loc în incinta ADR Nord, pe teritoriul PI „Răut” vor fi amenajate parcările auto, rampele pentru containere de gunoi, pereurile în jurul clădirilor parcului și zonele de odihnă pentru muncitori. De asemenea, trotuarele de pe teritoriul parcului și din sectoarele adiacente vor fi pavate, vor fi renovate drumurile de pe teritoriul parcului și va fi reparat gardul din jurul parcului industrial, cu lungimea de 2,14 km.

La ședință, prezidată de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, părțile implicate în procesul de implementare a proiectului au coordonat împreună cu reprezentanții firmei Selinic-Cons calendarul lucrărilor planificate și au stabilit priorități, reieșind din valoarea alocațiilor ce urmează a fi aprobate la următoarea ședință a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale. În acest context, directorul general al S.A. „Răut”, Anatolie Munteanu, a comunicat că sunt necesare, în mod prioritar, efectuarea lucrărilor de amenajare a porții centrale și a zonei sanitare de la parcul industrial.

La rândul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și-a exprimat speranța că operatorul economic are capacitatea financiară să înceapă lucrările în contextul actual. „Anul trecut, procedurile de licitații au fost destul de anevoioase. Totuși, în decembrie am reușit să semnăm contractul cu operatorul economic”, a precizat directorul ADR Nord.

Acum o lună, ADR Nord și firma Selinic-Cons, câștigătoarea licitației publice, au semnat contractul de execuție a lucrărilor la PI „Răut”, în valoare de 21,76 de milioane de lei. Mijloacele financiare vor fi alocate din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Perioada de execuție a lucrărilor planificate este de 9 luni, cu excepția lunilor de iarnă.

Anterior, în cadrul proiectului de la PI „Răut” au fost realizate alte două subproiecte. Au fost construite rețele de apeduct externe, cu o lungime de 1,16 km (în valoare de 2,5 mln lei), și a fost reabilitată și construită rețeaua de canalizare internă, cu o lungime totală de 1,19 km, și construită rețeaua de apeduct intern, cu o lungime de 2,17 km (în valoare de 2,24 de mln lei).

Valoarea totală a proiectului de la PI „Răut” este de 26,65 de milioane lei (FNDR).

Amplasat în zona industrială a sectorului central din municipiul Bălți, pe o suprafață de 9,5 ha, PI „Răut”, administrat de S.A. „Răut”, a fost lansat în data de 25 iulie 2013. Aici se fabrică producție de menire tehnico-productivă, precum și mărfuri de larg consum. S.A. „Răut", companie cu capital majoritar de stat, a fost înființată în anul 1944.