Prima   -  Noutăți - Directorul ADR Nord: „Ştiinţa, tehnologia şi inovarea reprezintă domenii strategice, de care depind dezvoltarea sectoarelor economice”

Directorul ADR Nord: „Ştiinţa, tehnologia şi inovarea reprezintă domenii strategice, de care depind dezvoltarea sectoarelor economice”

25.09.2015   1336 accesări   ADR Nord

Bălți, 25 septembrie 2015. Sectorul de cercetare şi dezvoltare din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) este puțin investigat și este caracterizat printr-un un grad scăzut al investițiilor. Este una dintre concluziile formulate de către directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, în cadrul conferinței naționale cu participare internațională „Știința în nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective”, care își desfășoară lucrările în perioada 25-26 septembrie.

Conferința, premieră în nordul Republicii Moldova, este organizată de Filiala Bălți a Academiei de Științe a Moldovei în colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo" din Bălți (USARB) și Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”. Organizat în incinta USARB, evenimentul a reunit oameni de știință, profesori universitari și studenți.

La nivel naţional, finanţarea redusă şi oportunitățile oferite de programele de cercetare din alte țări, la care aplică tinerii cercetători, au condus la scăderea numărului de salariați din activitatea de cercetare-dezvoltare. Conform celor mai recente date statistice, fiecare al cincilea cercetător are vârsta de peste 64 ani. „Datele statistice arată că e necesar să facilităm dezvoltarea sectorului de cercetare şi  inovare prin atragerea și motivarea tinerilor cercetători. Ştiinţa, tehnologia şi inovarea reprezintă domenii strategice, de care depind dezvoltarea sectoarelor economice”, a subliniat directorul ADR Nord.

În discursul său, directorul ADR Nord a relevat că, pentru îmbunătăţirea capacităţii de inovare la nivel regional, este necesar de consolidat capacităţile instituţiilor regionale în domeniul elaborării, analizei şi evaluării politicilor de cercetare-dezvoltare. Totodată, universităţile ar trebui să joace un rol foarte important în stimularea creării de noi firme în domeniile bazate pe știință și să faciliteze legătura dintre cercetarea din sectorul public-privat și lumea afacerilor. Astfel de activităţi ar trebui stimulate prin reglementări mai bune în domeniul proprietății intelectuale, premii anuale, promovarea campusurilor antreprenoriale, îmbunătățirea accesului la finanțare pentru studenții antreprenori etc. „Aceste deziderate sunt în măsură să contribuie la atragerea investițiilor pentru asigurarea organizaţiilor din sfera ştiinţei şi a inovării cu echipament ştiinţific modern, precum și la creşterea volumului, a calităţii şi a vizibilităţii producţiei ştiinţifice regionale”, a concluzionat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

După ședința festivă de inaugurare a conferinței, participanții la eveniment au susținut comunicări științifice în cadrul celor 6 secțiuni tematice.