Prima   -  Noutăți - Autoritățile locale din raionul Florești vor să gestioneze efectiv deșeurile solide

Autoritățile locale din raionul Florești vor să gestioneze efectiv deșeurile solide

24.09.2015   2658 accesări  

Florești, 23 septembrie 2015. Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborare cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au organizat o ședință de informare cu privire la implementarea proiectului-pilot „Îmbunătățirea managementului deșeurilor solide în raionul Florești” și cu privire la elaborarea capitolului „Managementul deșeurilor solide în Raionul Florești” din cadrul Strategiei de Dezvoltare Socio-Economice pentru perioada anilor 2016-2020. După această ședință, a urmat ședința Comitetului director local pentru implementarea proiectului.

„Este un lucru foarte salutabil atunci când primarii conștientizează că problema deșeurilor există și că aceasta trebuie de rezolvat. Revenim la ideea creării asociațiilor de dezvoltare interrcomunitară. Aceată formulă nu este interzisă. Delegați persoane în asociație, care determină structura și creează un operator economic care se va ocupa de gestionarea deșeurilor solide”, a spus șef Serviciu managementul proiectelor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Victor Caun.

„Când a fost depus în cadrul apelului de propuneri de proiecte din anul 2010, acesta era un proiect bine definit, dar atunci nu a fost identificată sursa de finanțare pentru a fi implementat. Între timp, proiectul a fost parțial realizat, fiind construite platforme de depozitare a deșeurilor și achiziționat echipament tehnic”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug. Totodată, Ion Bodrug a vorbit și despre rolul ADR Nord în Regiunea de Dezvoltare Nord.

În cadrul ședinței, consultanții GIZ au prezentat proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” și Programul regional sectorial în domeniul Managementului Deșeurilor Solide pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. Detalii despre proiectul de gestionare a deșeurilor realizat în raionul Florești au prezentat Liviu Ojog, specialist ADR Nord și Victor Tacu, managerul proiectului. La rândul său Nicolae Rusu, director S.A. „Servicii Salubrizare Florești”, a prezentat informații relevante despre prestarea serviciilor de management al deșeurilor solide în localitățile din raionul Florești, partenere în cadrul proiectului.

Despre capitolului „Managementul Deșeurilor Solide în Raionul Florești” din cadrul Strategiei de Dezvoltare Socio-Economice pentru perioada 2016-2020 au vorbit Vladislav Cantea, expert GOPA, și Sergiu Chetraru, șef Direcție Economie si Finanțe și Atragere a investițiilor, CR Florești.

A fost desemnată conducerea CDL pentru implementarea proiectului

După ședința de informare, a avut loc ședința ordinară a Comitetului director local (CDL), al cărui scop este implementarea proiectului-pilot „Îmbunătățirea managementului deșeurilor solide în raionul Florești”.

În cadrul ședinței CDL, s-au prezentat planul de implementare a proiectului-pilot și raportul de progres al proiectului-pilot în perioada de raportare aprilie-iunie 2015. Totodată, șeful Secției managementul proiectelor (SMP) din cadrul ADR Nord, Constantin Bândiu, a prezentat participanților la ședință prevederi din memorandumul de înțelegere semnat în cadrul proiectului, referindu-se și la stabilirea obligațiilor și a responsabilităților partenerilor proiectului. Șeful SMP a mai vorbit despre regulamentul de funcționare a CDL și despre responsabilitățile managerului de proiect.

Membrii CDL l-au ales în calitate de președinte al Comitetului pe Mihail Burușciuc, vicepreședinte CR Florești. Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapa, a fost ales în calitate de vicepreședinte al CDL. În calitate de secratar al CDL, a fost aleasă Aliona Manole, consilier raional.

După implementarea proiectului, circa 39 de mii de locuitori din raionul Florești vor beneficia de un sistem comun de management al deșeurilor solide. Până în 2014, bugetul proiectului era calculat în comun cu un proiect-pilot similar de la Șoldănești-Rezina. Potrivit MSPL, din 2014, bugetul proiectului-pilot de gestionare a deșeurilor în raionul Florești, calculat separat, se cifrează la 1.499.367 de euro, bani alocați din sursele Guvernului Germaniei prin intermediul GIZ.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din raionul Florești, din cauza managementului precar al deșeurilor, componența chimică a apei potabile din majoritatea fântânilor din raion (90-95%) nu corespunde normelor sanitare. De asemenea, o mare parte din apele de suprafață (60-70%) sunt poluate.

Reportaj Flor TV