Prima   -  Noutăți - RAPORT. A fost evaluat impactul proiectului de construcție a rețelelor de apă și canalizare la Zona Economică Liberă „Bălți”

RAPORT. A fost evaluat impactul proiectului de construcție a rețelelor de apă și canalizare la Zona Economică Liberă „Bălți”

03.09.2015   2129 accesări  

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a evaluat impactul și durabilitatea proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului privat și procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»”, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

În acest sens, specialiști din cadrul MDRC și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au elaborat un raport privind evaluarea impactului proiectului, conform criteriilor de evaluare ale Comitetului de Asistenţă în Dezvoltare (CAD) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportorii au constatat că proiectul vizat este unul relevant și întrunește interesele grupurilor-țintă, menționând că succesul deplin al proiectului va depinde de capacitatea autorităților publice locale de a promova ZEL „Bălți” la toate nivelele, prin conlucrare cu Ministerul Economiei și potențiali investitori. Raportorii au mai constatat că a existat o conlucrare ineficientă dintre Primăria municipiului Bălți, beneficiarul proiectului, cu partenerii săi, fapt ce a cauzat parțial neatingerea rezultatelor și a obiectivelor scontate.

Raportul urmează a fi expediat Primăriei municipiului Bălți, pentru a se lua măsurile cuvenite în vederea asigurării durabilității proiectului și a impactului propus în cererea de finanțare. 

În anii 2011-2012, la ZEL „Bălți” a fost realizat proiectul „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces” (detalii despre proiect).

În perioada anilor 2011-2014, la ZEL „Bălți” au fost investiți, în cadrul celor două proiecte de dezvoltare regională, circa 28 de milioane de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.