Prima   -  Noutăți - Primărie în loc de muzeu! Finanțarea unui proiect de reabilitare a Conacului Pommer de la Țaul ar putea fi stopată

Primărie în loc de muzeu! Finanțarea unui proiect de reabilitare a Conacului Pommer de la Țaul ar putea fi stopată

04.06.2015   3967 accesări   ADR Nord

Un proiect de reabilitare a monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer din Parcul Țaul, raionul Dondușeni, ar putea să nu mai obțină finanțare de la Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Asta pentru că un edificiu istoric renovat anul trecut în cadrul proiectului respectiv are o altă destinație decât cea stabilită inițial, fapt ce intră în contradicție cu prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord.

Situată la intrarea pe teritoriul Parcului Țaul, casa-muzeu renovată în cadrul proiectului a devenit recent sediul Primăriei satului Țaul, potrivit unei decizii a Consiliului local. Edificiul de importanță istorică, pentru renovarea căruia FNDR a oferit anul trecut peste 4 milioane de lei, urma să găzduiască sediul administrației Parcului Țaul, precum și expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.

Miercuri, 3 iunie a.c., o comisie de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) a inspectat obiectivele turistice renovate în cadrul proiectului realizat de ADR Nord și a luat act de situația creată vizavi de casa-muzeu. Din componența comisiei au făcut parte ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca; deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Corneliu Padnevici; șeful Direcției generale dezvoltare regională a MDRC, Valerian Bânzaru; și directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, în cazul proiectului de dezvoltare regională de la Țaul problema constă în faptul că actuala destinație a edificiului istoric renovat este alta decât cea pentru care FNDR a oferit mijloace financiare. Ministrul a subliniat că decizia autorităților locale de a-și muta sediul primăriei în incinta casei-muzeu este perfect legală, însă acest fapt poate stopa finanțarea lucrărilor de reabilitare a Conacului Pommer, chiar dacă membrii Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale deja au aprobat, la ședința din 29 aprilie 2015, alocarea a încă 4 milioane de lei din sursele FNDR.

Membrii comisiei au constatat că, în aceste circumstanțe, realizarea celei de-a treia etape a proiectului depinde de faptul cum autoritățile locale vor gestiona situația creată. Proiectul de dezvoltare regională poate obține finanțare doar în condițiile în care edificiul renovat al casei-muzeu va găzdui inclusiv expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului, dar și administrația Parcului Țaul.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că, dacă proiectul va fi realizat integral, vor fi create condiții mai bune pentru dezvoltarea activităților economice în domeniul turismului în raionul Dondușeni, sporind totodată atractivitatea Regiunii de Dezvoltare Nord. „Parcul Țaul are toate șansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova”, consideră directorul ADR Nord.

În perioada anilor 2013-2014, FNDR a oferit pentru proiectul de la Țaul peste 9,6 milioane de lei. Cu acești bani a fost posibilă construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul, precum și renovarea casei-muzeu. Valoarea totală a proiectului se cifrează la peste 26,3 de milioane de lei.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, Parcul Țaul, unul dintre cele mai mari monumente ale naturii din Republica Moldova, nu a mai beneficiat de reparații considerabile din anul 1995. Până în aprilie 2013, parcul s-a aflat în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.