Prima   -  Noutăți - Zona Economică Liberă „Bălți” devine mai atractivă pentru investitori

Zona Economică Liberă „Bălți” devine mai atractivă pentru investitori

01.12.2014   2641 accesări  

Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți”) devine mai atractivă pentru investitori. Acest fapt se datorează, în mare măsură, și celor două proiecte de dezvoltare regională realizate în ultimii 3 ani de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Vineri, 28 noiembrie a.c., la subzona nr. 3 a ZEL „Bălți”, a avut loc evenimentul de recepție finală a unei stații moderne de pompare a apelor reziduale. Este unica stație de acest fel construită până în prezent în Republica Moldova. Construcția stației a demarat în luna iunie curent, în cadrul celei de-a treia etape a proiectului „Susținerea dezvoltării sectorului privat și procesului de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord prin construcția rețelelor de apă și canalizare pentru subzona nr. 3 a Zonei Economice Libere «Bălți»”.

Reuniți în cadrul unei ședințe la fața locului, responsabilii de construcția stației, autoritățile locale și reprezentanții ADR Nord au analizat calitatea lucrărilor efectuate. Membrii comisiei au semnat procesele-verbale de recepție a stației de pompare, fără a înregistra obiecții vizavi de calitatea lucrărilor efectuate.

„Acest proiect va face posibilă extinderea ZEL «Bălți». Astfel vor crește activitățile economice în municipiul Bălți și potenţialul investiţional al Regiunii de Dezvoltare Nord”, a precizat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Recent, la subzona nr. 3 a ZEL „Bălți” au fost recepționate rețelele interne de apă, în lungime de 2,5 km, rețelele interne de canalizare, în lungime de 2,49 km, și apeductul magistral, în lungime de 1,56 km, ce va asigura cu apă subzona nr. 3 a ZEL „Bălți”.

Lucrările efectuate în acest an în cadrul celor trei etape ale proiectului au costat 13 705 100 de lei.

Valoarea totală a proiectului este, conform ultimei decizii a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale, 16 625 100 de lei, oferiți de FNDR.

În perioada anilor 2011-2014, la ZEL „Bălți” au fost investiți, în cadrul a două proiecte de dezvoltare regională, circa 28 de milioane de lei din FNDR.

Acesta este al doilea proeict de dezvoltare regională implementat de ADR Nord pe teritoriul ZEL „Bălți". În anii 2011-2012, aici a fost realizat proiectul „Conectarea Zonei Economice Libere «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”, pentru care au fost alocați peste 13 milioane de lei din FNDR. Detalii despre acest proiect se găsesc AICI.