Prima   -  Noutăți - Membrii CRD Nord au luat act de gradul de realizare a planului de activitate al ADR Nord în perioada ianuarie-septembrie 2014

Membrii CRD Nord au luat act de gradul de realizare a planului de activitate al ADR Nord în perioada ianuarie-septembrie 2014

07.10.2014   2231 accesări  

Bălți, 7 octombrie 2014. Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) s-au întrunit în cadrul celei de-a treia ședințe ordinare din acest an pentru a lua act de gradul de realizare a planului de activitate al Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în perioada ianuarie-septembrie 2014. Cei 27 din 48 de membri ai CRD Nord prezenți la ședință au calificat drept satisfăcătoare activitatea ADR Nord în perioada de referință.

La cea de-a treia ședință ordinară a CRD Nord, prezidată de către președintele Ion Parea, au participat viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc; șeful Direcției generale dezvoltare regională, Valerian Bânzaru; șeful Direcției politică și cooperare regională, Dorin Andros; membri ai CRD Nord; reprezentanți ai Oficiului Schimbarea Climei; experți din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ); specialiști de la ADR Nord.

„Chiar dacă ne vom mai întruni într-o ședință în luna decembrie curent, atunci când vom discuta despre finanțarea viitoarelor proiecte de dezvoltare regională, e timpul să ne gândim de pe acum la prioritățile noastre pentru anul viitor”, a menționat, la deschiderea ședinței, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Liviu Oboroc.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, i-a informat pe membrii CRD Nord despre realizarea planului de activitate al ADR Nord în perioada ianuarie-septembrie 2014. De asemenea, directorul ADR Nord i-a informat pe membrii CRD Nord și despre evenimentele pe care ADR Nord le-a organizat în perioada ianuarie-septembrie a.c. Printre cele mai importante evenimente organizate sunt Ziua Europei, Ziua Dunării şi Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, precum și două conferinţe de presă, zilele a uşilor deschise, 7 sesiuni de instruire a actorilor regionali și 4 vizite de studiu peste hotare.

Referindu-se la organizarea celei de-a II-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, președintele CRD Nord, Ion Parea, a menționat că autoritățile raionale din Regiunea de Dezvoltare Nord ar trebui să acorde o mai mare atenție evenimentelor de anvergură de acest fel, întrucât obiectivul unor astfel de activități este să promoveze potențialul economic și investițional al întregii regiuni.

La rândul său, șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu, s-a referit la cele 16 proiecte realizate de ADR Nord în acest an din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) şi din alte surse de finanțare, valoarea totală a acestor proiecte fiind de peste 66,86 de milioane de lei.

Posibilitatea ca sursele financiare alocate din FNDR să fie cumulative a revenit în atenția membrilor CRD Nord. Acest fapt, după cum a argumentat vicepreședintele CRD Nord, Valeriu Țarigradschi, va permite ca, în perspectivă, să fie evitate anumite dificultăți ce țin de valorificarea banilor, cei implicați în procesul de dezvoltare regională dând dovadă de mai multă implicare. Necesitatea acestei reforme a fost susținută și de către șeful Direcției generale dezvoltare regională, Valerian Bânzaru.

Experții GIZ i-au informat pe membrii CRD Nord despre ceea ce urmează de realizat în privința elaborării Programului regional sectorial (PRS) în domeniul Drumuri locale şi regionale (DLR) pentru Regiunea de Dezvoltare Nord. Amintim că, până în prezent, membrii CRD Nord au aprobat trei PRS în domeniile Alimentare cu apă și canalizare (AAC), Managementul deșeurilor solide (MDS) și Eficiența energetică a clădirilor publice (EECP), PRS în domeniul Drumuri locale şi regionale (DLR) fiind în proces de consultare şi avizare. În total, în Regiunea de Dezvoltare Nord au fost identificate 24 de idei de proiecte în domeniile AAC, MDS, EE.

Un subiect aparte de discuții, la care s-au referit reprezentanții Oficiului Schimbarea Climei, a fost fenomenul schimbărilor climatice, vulnerabilitatea și oportunitățile de adaptare. În acest context, a fost prezentat proiectul ADA/UNDP „Suport pentru Procesul Național de Planificare a Adaptării Republicii Moldova la Schimbările Climatice”, precum și schema de granturi mici pentru finanțarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice la nivel local.

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a CRD Nord a avut loc în data de 6 iunie 2014, în orașul Fălești.

Despre CRD Nord

CRD Nord este o structură regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării și monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), în componența căreia intră municipiul Bălți și raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei și Soroca. CRD Nord are 48 de membri, fiind alcătuit din președinții raioanelor componente, primarul municipiului Bălți și câte un reprezentant al asociațiilor de primari, societății civile și sectorului privat din fiecare raion și municipiu al RDN. Membrii CRD Nord își exercită atribuțiile cu titlu gratuit. Mai multe detalii despre CRD Nord se găsesc AICI.