Prima   -  Noutăți - Lucrările de reabilitare a casei-muzeu din Parcul Țaul decurg conform planului

Lucrările de reabilitare a casei-muzeu din Parcul Țaul decurg conform planului

05.06.2014   2392 accesări  

Țaul (Dondușeni), 5 iunie 2014. Șeful Secției managementul proiecte a Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Constantin Bândiu, a efectuat o vizită de monitorizare în cadrul proiectului „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”, înaintat de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Lucrările de reabilitare a casei-muzeu din Parcul Țaul decurg conform planului.

ADR Nord a început să implementeze proiectul de la Țaul în iulie 2013. Proiectul este finanțat prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, valoarea totală a acestuia cifrându-se la peste 23,8 de milioane de lei.

În 2013, pentru implementarea primei etape a proiectului, au fost alocate circa 5,5 de milioane de lei, bani valorificați pentru construcția a 0,293 km de gard din metal, 2,807 km de gard din plasă metalică, renovarea a 0,387 km de gard istoric și a porții centrale a Parcului Țaul.

Pentru anul în curs, în cea de-a doua etapă de implementare a proiectului, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 9 milioane de lei pentru renovarea casei-muzeu, edificiu ce va găzdui expoziţii despre viaţa boierului Pommer, istoria parcului şi a satului.

Se estimează că circa 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și circa 3 mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului, generându-se totodată noi activități economice în domeniul turismului, fapt ce va spori atractivitatea RDN pentru investori.

Cu o suprafață de 46 de hectare și o rețea de drumuri de 12,5 km, cel mai mare monument al naturii din Republica Moldova nu a mai beneficiat de reparații considerabile din 1995. Parcul Țaul s-a aflat, până la 3 aprilie 2013, în gestiunea Grădinii Botanice, după care a fost trecut în gestiunea Primăriei satului Țaul.