Prima   -  Noutăți - Proiectele-pilot de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Râșcani vor avea șanse sporite pentru a fi eficiente și durabile

Proiectele-pilot de aprovizionare cu apă și canalizare din raionul Râșcani vor avea șanse sporite pentru a fi eficiente și durabile

29.04.2014   1596 accesări  

Bălți, 29-30 aprilie 2014. Un grup de specialiști de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și consultanți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) participă, în incinta ADR Nord, la un atelier de lucru de două zile privind stabilirea sistemului de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate în cadrul proiectului „Apă și canalizare în raionul Râșcani”, cu finanțare din Fondul de Investiții German.

La atelierul de lucru s-au întrunit specialiști din Secțiile de planificare strategică, managementul proiectelor, relații cu publicul și achiziții, care și-au propus să revizuiască sistemul de monitorizare bazat pe rezultate în cazul proiectului-pilot implementat în raionul Râșcani. Totodată, participanții la sesiune discută și despre rolurile și responsabilitățile în procesul de implementare a proiectului-pilot.

În analizele efectuate, participanții au luat drept exemplu mecanismul de implementare a celor 5 proiecte-pilot din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale (MSPL) în Republica Moldova", finanțat prin intermediul GIZ. Acest mecanism este bazat pe modelul „Pentagonul", ce include următoarele etape: (1) planificare şi programare integrată la nivel local; (2) îmbunătăţirea cooperării dintre administrațiile publice locale (APL); (3) investiţii în optimizarea infrastructurii pentru prestarea serviciilor publice locale; (4) consolidarea capacităţilor APL-urilor şi a prestatorilor de servicii; (5) mobilizarea şi sensibilizarea populaţiei.

Lucrând în grupuri, participanții la atelier contribuie la ajustarea documentației proiectului-pilot de AAC, conform mecanismului menționat mai sus. Potrivit consultanților GIZ, acest model de implementare a proiectelor asigură rezultate eficiente și durabile. Elaborarea proiectului cadrului logic pentru fiecare din cele două proiecte, dar și clarificarea rolurilor și responsabilităților vor asigura eficiența acestor investiții pe termen lung.

Un atelier de lucru similar a avut loc în perioada 8-9 aprilie a.c., în cadrul proiectul interregional „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești". Prin astfel de activități, se urmărește ca agenția să stabilească un sistem de monitorizare și evaluare bazat pe rezultate pentru proiectele de instrastructură finanțate din Fondul de Investiții German.

Despre proiectul-pilot din comuna Costești

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susține că proiectul de aprovizionare cu apă și canalizare a locuitorilor din Duruitoarea Veche este unic. „Ceea ce ne-a impresionat este activismul oamenilor și faptul că au colectat o contribuție de peste 100 de mii de lei, bani necesari pentru elaborarea documentației tehnice la proiect, ceea ce este semnificativ pentru această localitate mică", a subliniat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Construcţia rețelelor de canalizare în satul Duruitoarea Veche și reconstrucția stației de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în Costești se numără printre alte câteva activități importante ce urmează a fi realizate în cadrul proiectului-pilot.

Valoare totală a proiectului de aprovizionare cu apă şi construcţia reţelei de canalizare este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiții germane - 1 103 431 de euro, contribuția locală - 13 875 de euro). În comuna Costeşti locuiesc 4130 de oameni.

Lucrările de reconstrucție a apeductului din Duruitoarea Veche au fost finalizate integral în august 2012, fiind inaugurat la 6 septembrie 2012. La scurt timp, a avut loc și recepția finală a lucrărilor. Bunurile obținute în urma implementării proiectului au fost transmise beneficiarului final, APL Costești, în octombrie 2012. Pe lângă măsuri de optimizare a infrastructurii, proiectul a contribuit și la optimizarea capacităților operaționale ale prestatorului de serviciu ÎMDP „Apă-Canal Costești".

După rezultatele obținute după implementarea proiectului-pilot „Asigurarea cu servicii de apă și canalizare a locuitorilor satului Duruitoarea Veche, comuna Costești, raionul Râșcani", lansat acum 3 ani, ADR Nord va implementa, din acest an, patru proiecte finanțate din sursele Guvernului Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Aceste patru proiecte sunt parte a proiectului MSPL.

Proiectul MSPL, în cadrul căruia se realizează proiectul de aprovizionare cu apă potabilă şi acces la sistemul de canalizare din comuna Costești, este implementat de GIZ, fiind sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.