Prima   -  Noutăți - Prima ședință de planificare regională în sectorul Managementul deșeurilor solide, în Regiunea de Dezvoltare Nord

Prima ședință de planificare regională în sectorul Managementul deșeurilor solide, în Regiunea de Dezvoltare Nord

12.03.2014   1911 accesări  

Bălți, 12 martie 2014. A avut loc prima ședință a grupurilor de lucru (GL) în domeniul Managementului deşeurilor solide (MDS) în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), eveniment planificat în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale (MSPL) în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Prin organizarea acestei ședinţe de lucru, organizatorii au urmărit să coordoneze Planul de lucru al echipei de experţi în domeniul MDS pentru anii 2014-2015. În acest scop, au fost prezentate Planul de lucru, abordările ce ţin de dezvoltarea acestuia, fazele de dezvoltare a proiectului, rezultatele scontate, precum și riscurile proiectului.

La şedinţa de lucru au participat reprezentaţi ai GL sectorial regional existent şi reprezentanţi ai  administrației publice locale din RDN, ADR Nord, GIZ și ONG.

„O acțiune de salubrizare ce durează o zi în an, precum e «Hai, Moldova!», este cunoscută și salutată de toți. Acum a venit timpul să spunem «Hai, Regiunea Nord!». Ședința de azi, parte a unui șir de evenimente pe aceeași temă, este o confirmare în plus a faptului că este nevoie de multă muncă pentru a face curat în regiunile republicii”, a menționat Ștefan Todirașcu, consultant GIZ în domeniul planificării şi programării regionale.

La sfârșitul anului 2013, în cadrul proiectului MSPL, au fost definitivate Programele  regionale sectoriale (PRS) în domeniul MDS pentru RDN, iar în februarie curent acestea au fost aprobate în cadrul ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord).

Programul a inclus planificarea activităţilor pentru crearea sistemelor de gestionare a deşeurilor pe zone de management a deşeurilor. Responsabilităţile pentru realizarea activităţilor din aceste planuri le revin autorităților publice centrale și locale, precum și agențiilor de dezvoltare regională.

Pentru acordarea suportului de implementare a Planului de acţiuni la Programele menționate, proiectul MSPL preconizează elaborarea Studiilor de fezabilitate / Evaluarea impactului asupra mediului pentru sistemele regionale de gestionare a deşeurilor. Această activitate este susţinută integral de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Ministerul Mediului şi se încadrează pe deplin atât în politica regională, cât şi în cea de protecție a mediului  promovată de ambele ministere.

Până în prezent, în domeniul planificării regionale în sectorul MDS au fost organizate, în RDN, 5 ateliere de lucru de dezvoltare a capacitățiilor de planificare sectorială la nivel regional și local în cadrul proiectului MSPL. La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul MDS, inclusiv optimizarea nivelului calității acestui serviciu prin acțiuni de modernizare a lui în corespundere cu standardele europene, precum și asigurarea conectării etapizate a serviciului de MDS la sistemele naționale.