Prima   -  Noutăți - Aprovizionarea cu apă potabilă, temă de discuție în cadrul unei ședințe despre două proiecte ce vor fi implementate în raionul Fălești

Aprovizionarea cu apă potabilă, temă de discuție în cadrul unei ședințe despre două proiecte ce vor fi implementate în raionul Fălești

22.01.2014   1339 accesări  

Fălești, 21 ianuarie 2014. În cadrul unei ședințe organizată în incinta Consiliului raional Fălești, la care a participat șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Valerian Bânzaru, s-a discutat despre situația a două proiecte de aprovizionare cu apă potabilă, proiecte aprobate la ședința din 20 decembrie 2013 a Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

Este vorba despre proiectul „Finalizarea apeductului Prut-Făleşti, premise pentru asigurarea cu apă potabilă a 75 de localităţi din Regiunea Nord” (aplicant CR Fălești) și proiectul „Aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni şi Bocșa și a instituțiilor de menire social-culturală” (aplicant primăria Risipeni, raionul Fălești).

La ședință au participat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, și specialiști ADR Nord. De asemenea, au mai participat președintele CR Fălești, Valeriu Muduc, primarul de Risipeni, Gheorghe Rusu, și specialiști implicați în procesul de implementare a celor două proiecte.

În cadrul ședinței, directorul DGDR, Valerian Bânzaru, a propus ca documentația la proiectul de construcție a apeductului Prut-Fălești să fie actualizată, verificată și depusă la ADR Nord, pentru a începe organizarea procedurii de licitație la lucrările adăugătoare. Totodată, despre acest proiect a vorbit și responsabilul tehnic Dumitru Rotaru, care a relatat membrilor ședinței ce lucrări urmează a fi efectuate în cadrul proiectului.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat că este important ca, odată cu finalizarea construcției apeductului Prut-Fălești, cât mai mulți consumatori să aibă acces la apă potabilă. La rândul său, șeful Secției management proiecte (SMP), Constantin Bândiu, a prezentat sarcinile prevăzute în documentația proiectului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni şi Bocșa și variantele de implementare a acestuia, conform surselor financiare aprobate de CNCDR.

Totodată, în cazul proiectului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni şi Bocșa, șeful DGDR, Valerian Bânzaru, a propus ca beneficiarul, împreună cu Institutul de proiectări, să actualizeze devizul general al proiectului tehnic și să analieze oportunitatea de a obține finanțare pentru subproiectul de construcție a sistemului de canalizare de la Fondul Ecologic Național (FEN). Aceasta ar permite executarea lucrărilor în paralel și în timp mai scurt.

În rezultatul ședinței, s-a decis că, până în data de 21 februarie curent, responsabilii de implementarea proiectului de finalizarea a apeductului Prut-Făleşti să elaboreze documentația tehnică pentru toate lucrările ce vor fi efectuate în cadrul proiectului, iar desenele tehnice și devizul de cheltuieli să fie elaborat și depus la Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor. De asemenea, până în data de 24 ianuarie curent, responsabilii de implementarea proiectului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare a locuitorilor satelor Risipeni şi Bocșa trebuie să analizeze posibilitatea aplicării la FEN în vederea obținerii unei cofinanțări ce ar impulsiona construcția sistemului de canalizare și să actualizeze devizul de cheltuieli al proiectului.