Prima   -  Noutăți - Republica Moldova și Serbia transmit Kârgâzstanului experiențe și bune practici în domeniul dezvoltării regionale și locale

Republica Moldova și Serbia transmit Kârgâzstanului experiențe și bune practici în domeniul dezvoltării regionale și locale

02.12.2013   1824 accesări  

În perioada 26-30 noiembrie 2013, o delegație din Republica Moldova, reprezentată de șeful Direcției generale devoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, directorul Institului de Dezvoltare Urbană, Veaceslav Bulat, expertul în dezvoltare regională, membru al Plenului Consiliului Concurenței, Veaceslav Guțuțui, șeful Secției management proiecte, ADR Centru, Eduard Ungureanu, șefa Secției planificare strategică și programare, ADR Nord, Inga Cojocaru, și secretarul Consiliului orășenesc Telenești, Nicolae Nastas, a participat în cadrul unei vizite de studiu și schimb de experiență în Republica Kârgâzstan.

Scopul vizitei a fost transferul de bune practici și experiență în domeniul dezvoltării regionale și locale.

În cadrul viziei au fost organizate întâlniri la Primăriile Kara-oi și Ciolpon-Ata, regiunea Issyk-Kul, unde au fost discutate aspecte și probleme ale dezvoltării locale, modalități de organizare a serviciilor publice, proiecte de modernizare a infrastructurii, caracteristici ale relațiilor interbugetare și atragerea investițiilor și proiectelor de dezvoltare finanțate din diferte surse, inclusiv prin programele de ajutor de stat. De asemenea, au fost vizitate proiecte implementate de către autoritatile locale cu suportul diferitor donatori.

În timpul vizitei, membrii delegației au participat la lucrările Conferinței internaționale cu tema „Administrația publică locală și procesul de dezvoltare socio-economică: experiența Republicii Moldova, Serbiei și Kârgâzstanului”. În alocuțiunile lor, participantii din Republica Moldova au relatat despre: (i) politica de dezvoltare regională în Republica Moldova, cadrul legal, instituțional și de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională; (ii) conținutul Strategiei naționale, a strategiilor regionale și a planurilor operaționale de dezvoltare regională; (iii) proiecte de succes și bune practici realizate în regiunile de dezvoltare și la nivelul comunităților locale; (iv) progresul, rezultatele înregistrate, provocările și perspectivele procesului de dezvoltare regională și socio-economică locală în Republica Moldova; (v) modalitatea de cooperare cu partenerii externi de dezvoltare.

Un moment special al conferinței a fost dedicat evenimentului de la Vilnius. În acest context, delegația din Republica Moldova a fost felicitată cordial cu ocazia parafării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

La conferința internațională au participat peste 60 de reprezentanți ai autorităților publice centrale, locale, societății civile, agențiilor de dezvoltare regională, organizațiilor și instituțiilor donatoare, mass-media din Kârgâzstan, Serbia și Republica Moldova.

Vizita s-a desfășurat în cadrul proiectului „Modele durabile de dezvoltare socio-economică a regiunilor și comunităților locale: experiența Republicii Moldova, Serbiei și Kârgâzstanului”, realizat cu sprijinul Programului Est-Est Parteneriat fără Frontiere al Fundației Soros Moldova și al Programului Administrație publică al Fundației Soros Kârgâzstan. Vizita este organizată de Institutul de Dezvoltare Urbană în parteneriat cu Centrul de susținere analitică și juridică din Kârgâzstan.