Prima   -  Noutăți - La Bălți a fost lansat Parcul Industrial „Răut”. Concursul de selectare a rezidenților va începe în curând

La Bălți a fost lansat Parcul Industrial „Răut”. Concursul de selectare a rezidenților va începe în curând

26.07.2013   4392 accesări  

Bălți, 25 iulie 2013. A fost lansat Parcul Industrial  (PI) „Răut”, cu ocazia unei ședințe ad-hoc, organizată de Ministerul Economiei. La eveniment au participat factori de decizie din mai multe ministere, inclusiv de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, reprezentat de viceministrul Liviu Oboroc, precum și autoritățile publice locale, care și-au manifestat deschiderea de a acorda în locațiune, pe un termen de 30 de ani, terenul pentru dezvoltarea parcului industrial.

În cadrul evenimentului, la care a participat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, s-a discutat și a fost aprobată o foaie de parcurs pentru lansarea PI „Răut". Ședința s-a desfășurat în incinta întreprinderii administratoare a parcului industrial - S.A. „Răut”.

Viceprim-ministrul a apreciat că starea PI „Răut” este satisfăcătoare, fiind păstrate utilaje unice, ce vor putea fi utilizate și de către eventualii rezidenți ai parcului industrial, deși încăperile de producție și infrastructura necesită investiții semnificative.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a cerut tutor autorităților prezente să se implice activ în pregătirea pentru lansarea concursului de selectare a rezidenților parcului industrial, programată pentru data de 26 septembrie a.c. În acest sens, a fost elaborat un plan de acțiuni pe termen scurt, care prevede pregătirea bunurilor imobile, precum și a activelor neutilizate ale S.A. „Răut” pentru darea în locațiune, arendă sau vânzare viitorilor rezidenți și investitori. 

„Crearea PI „Răut” va permite deschiderea a cca 1300 de noi locuri de muncă și va contribui la dezvoltarea Regiunii de Dezvoltare Nord prin atragerea investițiilor în activități industriale inovative și cu valoare adăugată înaltă", a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, care este și președintele Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR).

Se estimează că, în rezultatul creării și funcționării PI „Răut”, vor spori veniturile la buget cu cca 3,2 mln. de lei anual și vor fi atrase investiții de 18 mln. de euro. „Prin crearea PI „Răut”, mediul de afaceri din regiune se va dezvolta, iar implementarea în sectorul industrial a tehnologiilor moderne și inovaționale va fi un succes important”, a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Totodată, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, s-a referit la un proiect de dezvoltare regională, inclus în Documentul Unic de Program, ce va fi implementat pe teritoriul PI „Răut” începând cu anul 2014. E vorba de proiectul „Susținerea dezvoltării sectorului industrial în Regiunea de Dezvoltare Nord prin reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și canalizare pentru Parcul Industrial pe teritoriul S.A. Răut, municipiul Bălți”, proiect pentru care, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), vor fi alocați 14 440 000 de lei.

Directorul general al S.A. „Răut”, Efim Diacov, și-a exprimat recunoștința pentru buna organizare a evenimentului de lansare a PI „Răut” și a trecut în revistă problemele cu care se confruntă întreprindera. „Cred că azi este unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a parcului industrial”, a subliniat directorul Efim Diacov.

După lansarea parcului industrial „Răut", vicepremierul Valeriu Lazăr a vizitat fabrica de îmbrăcăminte din materiale textile „Premiera Donna”, lansată, la Bălți, în anul 2008. Este vorba de o investiție poloneză, care are fabrici similare în Polonia, Ucraina și Belarus. Proprietarii companiei intenționează să-și delocalizeze alte capacități de producție din Polonia și Belarus în PI „Răut”.

Ulterior, delegația ministerială a vizitat subzona nr. 2 a Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți”, unde s-au purtat discuții cu reprezentanții ZEL „Bălți”, dar și cu cei ai întreprinderii „Dräxlmaier” referitor la problemele ce urmează, în scurt timp, a fi rezolvate în favoarea rezidenților. De asemenea, conducerea ZEL „Bălți” a prezentat proiectele privind dezvoltarea infrastructurii subzonei nr. 3, cu o suprafață de 136 ha, situată în apropiere de subzona nr. 2.

„Eu nu simt că în cadrul guvernării s-a acumulat masa critică de oameni care gândesc pro-business. Trebuie să înțelegem că în capul mesei trebuie să fie cei care au venit și au riscat cu banii lor, au făcut investiția și au dat locuri de muncă. Ei trebuie să fie centrul universului, dar nu un funcționar dintr-o instituție sau alta. Dacă vom înțelege acest lucru, vă asigur că toată Moldova va fi împânzită de proiecte de acest gen”, a subliniat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.


Amplasată în zona industrială a sectorului central din municipiul Bălți, pe o suprafață de 9,5 ha, PI „Răut”, administrat de S.A. „Răut”, fabrică producție de menire tehnico-productivă. Totodată, aici se produc și se comercializează mărfuri de larg consum. S.A. „Răut”, companie cu capital majoritar de stat, a fost înființată în anul 1944. PI „Răut” dispune de peste 46 de mii de metri pătrați ce pot fi dați în chirie viitorilor rezidenți, inclusiv 32 mii m.p. suprafețe de producere, cca 14 mii m.p. suprafețe de birou și spațiu de depozitare. De asemenea, pe teritoriul parcului industrial poate fi procurată o clădire nefinisată cu suprafața de 450 m.p. și terenuri green-field cu  suprafața totală de 4170 m.p. pentru construcții noi.

Zona Economică Liberă „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, și reprezintă a șaptea zonă economică liberă din Republica Moldova. Guvernul a desemnat, în martie 2010, drept administrator principal al ZEL „Bălți” pe Marin Ciobanu, managerul întreprinderii moldo-germane ÎCS „Draexlmaier Automotive” SRL, la inițiativa căreia a fost creată ZEL „Bălți”. Inițial, ZEL „Bălți” cuprindea două subzone cu suprafețe de 1,5 ha și respectiv 10,35 ha în care activează ÎCS „Draexlmaier Automotive” SRL. La sfârșitul anului 2010, a fost creată subzona nr. 3 pentru a spori potențialul investițional disponibil atât al zonei libere, cât și al municipiului Bălți.