Prima   -  Noutăți - Al 3-lea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul alimentarea cu apă și canalizare

Al 3-lea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul alimentarea cu apă și canalizare

17.07.2013   1816 accesări  

Bălți, 17 iulie 2013. A avut loc cel de-al treilea atelier de lucru cu genericul „Planificarea regională în sectorul alimentarea cu apă și canalizare (AAC) în regiunile din Republica Moldova”.

Dacă în timpul primelor două ateliere organizatorii au urmărit implicarea activă a tuturor factorilor interesați din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) în dezvoltarea unui plan integrat sectorial în domeniul alimentării cu apă și canalizare (AAC) și elaborarea în mod participativ a viziunii cu privire la nivelul serviciilor în domeniul AAC la nivel regional către anul 2018, cel de-al treilea atelier de lucru le-a oferit participanților ocazia să analizeze situația hidrologică în raioanele din RDN și să identifice sursele de apă potabilă. Totodată, s-a discutat și despre situația aspectului de canalizare / evacuarea apelor, în contextul planificării regionale în domeniul AAC.

Atelierul a fost moderat de către șefa Secției planificare strategică și programare a ADR Nord, Inga Cojocaru, și a fost împărțit în trei sesiuni de lucru: 1) Analiza surselor de apă existente în regiune; 2) Exercițiu practic - compartimentul alimentarea cu apă în regiune; 3) Exercițiu practic -  compartimentul canalizare în regiune.

„Sarcina noastră și a dvs. e să identificăm proiectele din domeniul AAC pe care, în următorii doi ani, să le îmbunătățim, astfel încât să le putem implementa”, susține expertul internațional în Programare și Planificare, Colm McClements.

Șefa Secției planificare strategică și programare a ADR Nord a ADR Nord, Inga Cojocaru, a accentuat importanța contribuției tuturor participanților, reprezentanți ai administrațiilor publice locale, la atelierele de lucru, unde pot fi analizate cele mai optime soluții pentru proiectele din domeniul AAC din regiune.

Rezultatul final al atelierelor de planificare regională sectorială vor fi fișele de proiecte, pregătite pentru a putea fi înaintate la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați.

La atelierul de lucru au participat reprezentați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru din RDN, reprezentanți ai operatorilor de apă din regiune, specialiști de la ADR Nord, reprezentanți GIZ și ONG, precum și masteranzi de la Academia de Administrare Publică.

Începând cu anul 2010, Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională, conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) și ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent sunt Apă și Sanitație, Managementul Deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiece domeniu a fost creat un grup de lucru care, împreună cu specialiștii ADR Nord și experți naționali și internaționali, vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Acest proces se va finaliza spre sfârșitul anului 2015.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul AAC a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, prin care se acordă suport MDRC și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul AAC, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Organizate în cele 3 regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova, atelierele vor contribui la dezvoltarea capacităților de planificare sectorială la nivel regional și local.