Prima   -  Noutăți - Ambasadorul României în Republica Moldova, interesat de proiectele de dezvoltare regională din nordul republicii

Ambasadorul României în Republica Moldova, interesat de proiectele de dezvoltare regională din nordul republicii

28.05.2013   2829 accesări  

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Excelența Sa Marius Lazurca, însoțit de ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, au efectuat, marți, 28 mai, o vizită în satul Corejeuți, raionul Briceni.

Cu ocazia acestei vizite, efectuată în contextul implementării proiectelor de dezvoltare regională în localitate, diplomatul român și delegația care l-a însoțit s-au întâlnit cu primarul de Corjeuți, Victor Andronic, după care, împreună, au vizitat cele două instituții preuniversitare de învățământ din localitate: liceul teoretic și gimnaziul.

În cadrul vizitei la liceu, E.S. Marius Lazurca a discutat cu profesorii despre problemele învățământului din mediul rural, precum și despre oportunitățile în materie de studii universitare oferite de România absolvenților de licee din Republica Moldova.

Gimnaziul din Corejeuți a fost, portrivit E.S. Marius Lazurca, cel mai emoționant loc pe care diplomatul român l-a vizitat în satul Corjeuți. Asta pentru că sediul instituției de învățământ, construit în anii '30 ai secolului trecut, este uzat și nu mai poate oferi condiții bune pentru elevi și profesori. În acest context, întrebați ce-și doresc cel mai mult, mulți elevi au spus că vor să învețe într-o școală nouă.

La rândul lor, profesorii și-au exprimat opiniile privind problemele învățământului din mediul rural.

În contextul asigurării condițiilor optime de învățământ, precum și în vederea ridicării nivelului de trai al cetățenilor, ministrul Marcel Răducan a subliniat că unul din principalele obiective ale dezvoltării regionale este susținerea activității autorităților administrației publice locale în dezvoltarea localităților, iar prin intermediul proiectelor de dezvoltare regională autoritățile pot satisface nevoile comunităților lor.

Ulterior, oficialii au efectuat o vizită pe un șantier, unde sunt în desfășurare lucrările de construcție în cadrul proiectului „Reparația sectorului de drum local L-37 «Lipcani-Balasinești-Corjeuți-Târnova»”, proiect prin care se urmărește dezvoltarea economică a zonei dezavantajate din satul Corjeuți, raionul Briceni, precum și din satul Trinca, raionul Edineț. 


Lungimea porțiunii de drum în reparație este de 7,6 km. Lucrările au demarat în octombrie 2012, anul trecut valoroficându-se 9 994,20 de mii de lei. Pentru continuarea lucrărilor în 2013, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat suma de 17 500,00 de mii de lei. Valoarea totală a proiectului este de 47 510,9 de mii de lei, sumă acoperită integral din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.


Oficialii și-au încheiat vizita în Corjeuți la întreprinderea de conserve „Servest Agro” S.R.L.