Prima   -  Noutăți - Două proiecte-pilot din Regiunea de Dezvoltare Nord, îmbunătățite conform standardelor europene

Două proiecte-pilot din Regiunea de Dezvoltare Nord, îmbunătățite conform standardelor europene

17.04.2013   3207 accesări  

Bălți-Edineț, 16-17 aprilie 2013. A avut loc cel de-al doilea seminar de instruire în cadrul celor două proiecte-pilot de dezvoltare regională în Regiunea de Dezvoltare Nord, proiecte care vor avea suport consultativ și metodologic din partea experților francezi și români în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Este vorba despre proiectele-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord utilizând tehnologia GIS" (GIS - Sistemul Datelor Geospațiale) și „Apicultura - model de succes pentru dezvoltarea spațiului rural în Regiunea Nord a Republicii Moldova”, care urmează a fi îmbunătățite conform standardelor în domeniu din Uniunea Europenă, astfel încât acestea să fie durabile și, cât mai curând, să obțină (co)finanțări din partea fondurilor europene. Ambele propuneri de proiecte sunt propuse de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Igor Malai, a menționat că suportul consultativ și metodologic în cazul celor două proiecte-pilot vor oferi mai multe șanse de finanțare, iar implicarea beneficiarilor va spori responsabilitatea și eficacitatea acțiunilor implementate.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, și-a exprimat convingerea că aceste proiecte-pilot ar putea avea mari șanse să obțină finanțare din sursele Uniunii Europene, dat fiind faptul că echipele proiectelor beneficiază de suportul experților europeni.

Reprezentantul Franței în cadrul proiectului Twinning, Anne Azam-Pradeilles, a spus că cele două proiecte-pilot din RDN vor fi adaptate la realitățile din Republica Moldova. „Un proiect de Twinning nu este un proiect de asistență tehnică. Este vorba de înfrățirea a două administrații, când vorbim de un proiect Twinning”, a subliniat experta din Franța.

Menționăm că aceste proiectele-pilot au fost prezentate în cadrul unui seminar care a avut loc la Bălți, la începutul lunii februarie, seminar la care au participat oficiali de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), reprezentanții Franței și României în cadrul proiectului Twinning, reprezentanți ai Consiliului Regional de Dezvoltare Nord și ai APL de nivelul I și II.

Cu ocazia organizării celui de-al doilea seminar, reprezentanții echipei celor două proiecte au prezentat analiza SWOT și au redactat notele conceptuale, precum și alte elemente tehnice.

De asemenea, participanții au identificat provocările, perspectivele de îmbunătățire și realizare ale proiectelor-pilot.

Precizăm că proiectul de dezvoltare regională din domeniul apiculturii este inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2013-2015, urmând a fi finanțat în perioada acestor ani.

Pe parcursul următoarelor patru luni, experții vor desfășura câte trei sesiuni în fiecare localitate unde vor discuta cu beneficiarii și vor face recomandări concrete de înlăturare a carențelor din conceptele de proiect. Ulterior, experții vor elabora un Ghid în care vor fi incluse toate recomandările necesare îmbunătățirii proiectelor, precum și exemple de bune practici privind elaborarea eficientă a unui proiect durabil.

În cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova” Uniunea Europeană va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni.  

Cele trei componente majore ale proiectului sunt (1) revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, (2) planificarea teritorială și (3) dezvoltarea capacităților specialiștilor din cadrul MDRC. Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă cu scopul sprijinirii țărilor candidate și din vecinătatea Uniunii Europene.