Prima   -  Noutăți - Parcul Țaul are toate șansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova

Parcul Țaul are toate șansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova

17.04.2013   3720 accesări  

Țaul, Dondușeni, 16 aprilie 2013. Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, au vizitat parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni, în contextul implementării proiectului de dezvoltare regională „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Dondușeni”. Ministrul Răducan a remarcat faptul că doar din sursele proprii ale administrației publice locale și fără o finanțare solidă este imposibil de reabilitat Parcul Țaul și Conacul Pommer.

În cadrul proiectului din Țaul, urmează, în primul rând, să fie construite gardurile și drumul de acces, după care Conacul Pommer. „Timp de trei ani trebuie să primim nu doar turiști din Republica Moldova, ci și de peste hotare. După implementarea cu succes a proiectului de reabilitare a monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer și a drumului de acces, Parcul Țaul are toate șansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Dacă, în timpul apropiat, nu vom lua măsurile necesare, parcul și tot ce este aici va degrada și mai mult”, a spus, cu îngrijorare, primarul de Țaul, Andronii Mitrică. „Acum pregătim un alt proiect, care va fi susținut de Ambasada Cehă. Vom aduce animale și vom crea o adevărată grădină zoologică, așa cum era cândva”, a mai spus primarul.

Obiectivul-cheie al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Țaul, care se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord și poate uni două trasee conectând astfel regiunea la circuitul turistic național și internațional.

Suma solicitată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) este de 23.305.122,62 de lei, ceea ce constituie 100% din costul total al proiectului depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Proiectul se înscrie perfect în prioritatea 3 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Pentru anul 2013, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea din FNDR a 5 milioane de lei. Proiectul urmează a fi implementat timp de 24 de luni.

Estimăm că cca 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și cca 3 mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului. Proiectul poate genera noi activități economice în domeniul turismului și poate face mai atractivă Regiunea de Dezvoltare Nord pentru investori.

Zece clădiri adiționale au fost construite în parc, la începutul secolului trecut, de bancherul Andrei Pommer, din Sankt Petersburg. De mai bine de 30 de ani, edificiile nu au fost reparate.

Academia de Științe și Ministerul Mediului se vor ocupa de îngrijirea arborilor, cei mai mulți fiind de specie rară. Parcul Țaul este cel mai mai mare din Moldova și are o suprafață de 64 de hectare. Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege privind transferarea parcului din gestiunea Grădinii Botanice din Chișinău în cea a Primăriei Țaul.