Prima   -  Noutăți - Autospeciale pentru transportarea deșeurilor la Fălești

Autospeciale pentru transportarea deșeurilor la Fălești

29.03.2013   2245 accesări  

Fălești, 28-29 martie 2013. Consiliul Raional Fălești, beneficiar al proiectului „Îmbunătățirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România și Ucraina”, cod MIS-ETC 1106, a desfășurat a treia rundă de dezbateri moldo-româno-ucrainene privind mangementul deșeurilor municipale solide în arealul transfrontalier RO-UA-RM. La eveniment au participat 14 reprezentanți ai partenerilor de proiect din România, Ucraina și Republica Moldova, membri ai Comitetului de Coordonare, experți ai proiectului.

Genericul dezbaterilor a constituit principiile și metodele de elaborare și adoptare a unui regulament raional de gestionare a deșeurilor municipale solide și a planului de dezvoltare durabilă în domeniul gestionării deșeurilor pentru raioanele Fălești, Republica Moldova, și Novoselitsea, regiunea Cernăuți, Ucraina. Participanții la eveniment au avut o întâlnire de lucru cu președintele raionului Fălești, Valeriu Muduc, au vizitat obiectele construite în cadrul proiectului din orașul Fălești și comuna Risipeni, depozitul centralizat al raionului și firma de salubrizare din orașul Fălești. Activități similare au fost desfășurate și în orașul Târgu Frumos (10-11.01.2013) și orașul Novoselitsea (21-22.02.2013).

În cadrul evenimentului, partenerii au raportat despre mersul implementării proiectului și primele rezultate obținute în cadrul lui. Spre exemplu, în orașul Fălești și 10 primării rurale deja au fost construite 30 de platforme și amenajate 60 de containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor municipale solide. În prezent se lucrează la pregătirea proiectului tehnic pentru construcția halei și montarea liniei de sortare a deșeurilor municipale solide. La 29 martie curent, în centrul orașului, Consiliul Raional Fălești, în prezența reprezentațiilor administrației publice locale de nivelul I si II din raionul Fălești, partenerilor de la Consiliul Județean Iași, primăriile orașelor Fălești, Târgu-Frumos, România, Novoselitsea, regiunea Cernăuți, Ucraina, REC Moldova, AO „Cutezătorul”, a organizat transmiterea solemnă către Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe a două autospeciale pentru transportarea deșeurilor de tip „Gaz”, cu capacitatea de 8 m3 și „Kamaz”, cu o capacitate de 22 m3. Menționăm fapul că, până la finele proiectului, astfel de autospeciale vor fi procurate și de primăriile orașelor Târgu Frumos și Novoselitsea.

Reieșind din unul din obiectivele impotante ale proiectului, concomitent, a fost desfășurată campania de sensibilizare a populației cu privire la proiect și impactul deșeurilor asupra mediului și sănatății umane. În perioada primelor 10 luni ale proiectului au fost organizate și desfășurate 9 seminare privind managementul deșeurilor cu reprezentanții organelor administrației publice locale, fermierilor și antreprenorilor agricoli, 13 - cu pedagogii și elevii, 5 întâlniri cu cetățenii din diferite localități rurale. Au fost editate și distribuite 12 mii de pliante informative, 6000 de broșuri cu titlul „Ghid ce colectare selectivă a deșeurilor”, 14 articole în mass-media, 11 materiale difuzate la radio, 2 emisiuni televizate, 19 articole pe paginile web ale partenerilor.

Menționăm că 90% din valoarea investițiilor este finanțată de Programul Operațional Comun Romania-Ucraina Moldova 2007-2013, iar 10% - de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Cofinanțarea a fost acordată de GIZ la inițiativa ADR Nord.

Persoană de contact: Victor Compoieș, manager (+373 69008119, veco@rambler.ru); str. Ștefan cel Mare 50, or. Fălești.

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat și cofinanțat de țările participante în program. (www.ro-ua-md.net).

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase