Prima   -  Noutăți - Ședință în cadrul unui proiect de colectare și transport al deșeurilor menajere

Ședință în cadrul unui proiect de colectare și transport al deșeurilor menajere

05.03.2013   2168 accesări  

Bălți, 5 martie 2013. În incinta ADR Nord a avut loc o ședință cu privire la modalitatea de implementare a proiectului „Sistem de colectare si transport al deseurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Rîșcani (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) - Drochia (s. Pelinia)”.

Participanții la ședință au discutat despre forma de gestionare de către APL-uri a serviciului de salubrizare și despre documentele necesare, care urmează a fi prezentate de APL-uri, pentru începerea implementării proiectului. De asemenea, s-a mai discutat despre prezentarea de către aplicant și partenerii proiectului a documentației (autorizația cu avizările necesare și caracteristicile tehnice) privind dislocarea poligoanelor existente, dar și despre varianta de stocare temporară a deșeurilor la poligoanele existente din fiecare localitate.

La ședință s-au decis următoarele:

1. Partenerii proiectului vor fonda un SRL, ai cărui cofondatori vor fi Consiliile Locale din cele șapte localități, implicate în proiect.

2. Până în data de 13 martie 2013, aplicantul și partenerii proiectului vor prezenta la ADR Nord următoarele documente, necesare pentru implementarea proiectului:

  • Schemele amplasării platformelor în planurile urbanistice ale satelor, cu aprobările ulterioare la Consiliul Local, serviciile desconcentrate din raion;
  • Certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție privind construcția platformelor DMS (deșeuri menajere solide);
  • Decizia Consiliului Local privind numirea și împuternicirea a unei persoane pentru a semna contractul de societate civilă dintre 7 primării;
  • Decizia Consiliului Local privind semnarea contractului de societate civilă dintre 7 primării;
  • Decizia Consiliului Local privind formarea unui SRL pentru gestionarea în comun a serviciului de salubrizare;
  • Decizia Consiliului Local privind implementarea proiectului.

3. Varianta de stocare temporară a deșeurilor la poligoanele existente din fiecare localitate va fi acceptată numai cu condiția că primarii localităților își asumă responsabilitatea că, timp de 24 luni, se va construi un poligon autorizat comun de stocare a deșeurilor pentru 7 localități.

La ședință, prezidată de directorul ADR Nord, Ion Bodrug, au participat șeful Direcției generale dezvoltare regională, MDRC, Valerian Bânzaru; șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regională, MDRC, Sergiu Cecan; șeful Direcției politici și cooperare regională, Dorin Andros; specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, ADR Nord, Alexandru Goreacioc; primarul de Singureni, Virgil Moloșag; primarul de Aluniș, Ion Vacarciuc; primarul de Răcăria, Valentina Nadulișneac; viceprimarul de Pelinia, Andrei Agachi; primarul de Corlăteni, Anatolie Banu; primarul de Recea, Valeriu Ghelan.