Prima   -  Noutăți - Experiența unei întreprinderi moldo-austriece de salubrizare din Ungheni, exemplu pentru un proiect de gestionare a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Nord

Experiența unei întreprinderi moldo-austriece de salubrizare din Ungheni, exemplu pentru un proiect de gestionare a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Nord

13.02.2013   2634 accesări  

Bălți, 13 februarie 2013. În incinda Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a avut loc o ședință de lucru pe tema implementării proiectului „Sistem de colectare și transport al deșeurilor menajere pe raza microregiunii interraionale Râșcani  (s. Singureni, s. Corlăteni, s. Grinăuți, s. Recea, s. Răcăria, s. Aluniș) - Drochia (s. Pelinia)”.

La ședință s-a discutat despre implementarea proiectului, forma de gestionare a servicului de salubrizare și despre selectarea poligonului pentru stocarea deșeurilor menajere solide (DMS).

La ședință au participat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion Parea, primarii din cele 7 primării partenere în cadrului proiect și specialiști ADR Nord.

Președintele CRD Nord, Ion Parea, și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, susțin că pentru implementarea cu succes a acestui proiect este nevoie de implicarea activă a fiecărui primar.

În cele din urmă, ADR Nord a solicitat o listă de documente necesare pentru implementarea cu succes a obiectivelor stabilite și a sarcinilor asumate.


Ungheni, 12 februarie 2013. ADR Nord a organizat o vizită de lucru la Întreprinderea moldo-austriacă de salubrizare „AVE Ungheni”, la care au participat cei 7 primari parteneri în cadrul proiectului de gestionare a deșeurilor sus-menționat.

Scopul acestei vizite a fost informarea actorilor implicați în proiect cu forme noi de gestionare a serviciului de salubrizare, ce urmează a fi lansat odată cu implementarea și valorificarea Grantului din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în valoare de 8 217 000, 00 lei.

O prezentare despre activitatea în domeniul și practica de succes a gestionării deșeurilor le-a relatat primarilor Mark Zweig, supranumit de unele surse media naționale „regele gunoaielor”, care, de trei ani, administrează întreprinderea „AVE Ungheni” SRL.

Cu prilejul acestei vizite în teren, șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin Bândiu, și cei 7 primari s-au informat din prima sursă despre procesul tehnologic și oportunitățile organizării unui astfel de serviciu.