Prima   -  Noutăți - Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord

Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide în Regiunea de Dezvoltare Nord

06.02.2013   2146 accesări  

Bălți, 6 februarie 2013. „Planificarea regională în sectorul managementului deșeurilor solide în regiunile din Republica Moldova” este tema celui de-al doilea atelier de lucru din cadrul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”.

Prin acest atelier, organizatorii au urmărit confirmarea datelor privind situația actuală în domeniul managementului deșeurilor solide (MDS) și de a elabora, în mod participativ, viziunea privind nivelul serviciilor de gestionare a deșeurilor la nivel regional către anul 2018.

Reprezentați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru al Regiunii de Dezvoltare Nord, specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord și reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au lucrat în grupuri pentru a identifica și crea o viziune despre un sistem de management a deșeurilor solide în regiune.

Atelierul a fost organizat în 4 sesiuni: 1) Planul de lucru și activitățile curente în planificarea regională în MDS; 2) Situația curentă în MDS în Regiunea de Dezvoltare Nord; 3) Exercițiu - Elaborarea viziunii MDS din perspectiva regională; 4) Practici în MDS la nivel raional.

La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul MDS, inclusiv optimizarea nivelului calității acestor servicii prin acțiuni de modernizare a lor în corespundere cu standardele europene, precum și asigurarea conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naționale.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul MDS, care reprezintă o continuare a primului atelier de lucru în domeniul planificării regionale sectoriale, a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, care acordă suport Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul MDS, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Acestea sunt organizate în cele trei regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova și au menirea să dezvolte capacitățile de planificare sectorială la nivel regional și local.