Prima   -  Noutăți - În 2013 vor fi elaborate propuneri de proiecte în domeniul asigurării cu apă și canalizare a raioanelor Râșcani și Cahul

În 2013 vor fi elaborate propuneri de proiecte în domeniul asigurării cu apă și canalizare a raioanelor Râșcani și Cahul

17.12.2012   2144 accesări   GIZ

În decembrie 2012, s-a dat start procesului de elaborare a studiilor de fezabilitate pentru alimentarea cu apă și canalizare a raioanelor Râșcani și Cahul. Datorită acestor produse, care vor fi disponibile în cea de-a doua jumătate a lui 2013, atragerea investițiilor în acest sector va fi previzibilă și posibilă.

Studiile propriu-zise vor fi elaborate de o echipă de experți naționali și internaționali, angajați prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ. Mai mult, pentru fiecare raion, va fi contractat câte un ONG local, care va efectua un sondaj care să măsoare gradul de suportabilitate al cetățenilor pentru a achita servicii de apă și canalizare.

Pentru raionul Râșcani, studiul va acoperi doar clusterul Prut, adică acele localități pentru care opțiunea cea mai rezonabilă este alimentarea cu apă din sursa râului Prut.

În baza studiilor de fezabilitate, vor fi elaborate propuneri de proiecte pentru asigurarea raioanelor cu servicii de calitate în domeniul aprovizionării cu apă și canalizare.

„Aceste produse vor justifica oportunitatea de regionalizare a serviciilor de apă și canalizare. Aceasta înseamnă că vor fi selectate soluțiile tehnice, vor fi estimate investițiile necesare și în final va fi propusă cea mai potrivită formă de gestionare a serviciului: societate pe acțiuni, parteneriat public-privat, întreprindere municipală sau altă formulă”, explică expertul național în domeniul apei și canalizării Pavel Panuș.

Efectuarea acestor cercetări ample se înscrie în planurile de acțiuni pentru implementarea Strategiilor raionale de dezvoltare socio-economică pentru 2012-2015. În 2012, cu sprijinul GIZ, au fost actualizate capitolele pe apă și canalizare din respectivele documente. Acestea au fost aprobate de către Consiliul raional Cahul, respectiv Râșcani.

Raioanele Râșcani și Cahul au beneficiat și de optimizarea infrastructurii în domeniul apei și canalizării, grație unor proiecte-pilot implementate prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regională (Nord, respectiv Sud), în parteneriat cu GIZ. Astfel, au fost construite apeducte pentru satul Duruitoarea Veche, raionul Râșcani și respectiv pentru satul Roșu, raionul Cahul.

Totodată, GIZ acordă asistență tehnică întreprinderilor municipale care administrează serviciul pentru localitățile-pilot, Apă Canal Costești, respectiv Apă Canal Cahul.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.