Prima   -  Noutăți - Proiectul de iluminare stradală pentru Tătărăuca Veche, Soroca, are toate șansele să fie unul durabil

Proiectul de iluminare stradală pentru Tătărăuca Veche, Soroca, are toate șansele să fie unul durabil

04.12.2012   3004 accesări   GIZ

Consiliul local din Tătărăuca Veche a aprobat, la 3 decembrie 2012, tariful lunar pentru iluminare stradală, în mărime de 10 lei pentru gospodărie. Astfel, serviciul public nou creat prin intermediul unui proiect de dezvoltare gestionat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, în parteneriat cu GIZ, are toate șansele să fie accesibil, disponibil și durabil.

Tot în cadrul proiectului-pilot a fost creată Întreprinderea Municipală „Tătărăuca Service”, care va gestiona serviciul de iluminare publică, alături de alte sectoare precum: sistemul de apă și canalizare, salubrizarea și întreținerea drumurilor locale. Angajații întreprinderii vor fi consultați de GIZ pe toată durata derulării proiectului.

Curând, vor fi finalizate lucrările de infrastructură. Inaugurarea sistemului de iluminare stradală este planificată pentru 18 decembrie curent. În total, vor fi instalate 334 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologiile LED.  Acestea sunt dirijate prin intermediul a 11 dispozitive de evidență a energiei electrice. Lungimea rețelelor este de peste 20 de kilometri. Utilizarea unei asemenea instalații moderne duce la diminuarea de două ori a costurilor de consum a energiei electrice. Anual, economiile se vor cifra la 117.000 lei anual, față de utilizarea soluțiilor clasice, neeficiente din punct de vedere energetic. Costul investiției este de peste 2,7 milioane lei.

De sistemul modern de iluminare stradală vor beneficia cei 2200 de locuitori ai comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca.