Prima   -  Noutăți - ADR Nord și „Mobiasbancă” au semnat un Acord de parteneriat

ADR Nord și „Mobiasbancă” au semnat un Acord de parteneriat

07.11.2012   3148 accesări  

Chișinău, 6 noiembrie 2012. Agenția de Dezvoltare Regională Nord, reprezentată de directorul Ion Bodrug, și Banca Comercială „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A., reprezentată de vicepreședintele băncii, Mylène Nicolas De March, au semnat un Acord de parteneriat. La semnarea Acordului au participat și directorul pe Regiunea Nord al băncii, Sergiu Perju, și șeful Direcției Analiză și Finanțare Specializată al băncii, Sergiu Mocan.

Prin acest Acord de parteneriat, părțile și-au exprimat voința de a institui un parteneriat în vederea promovării și implementării în comun în Regiunea de Dezvoltare Nord a unor condiții avantajoase de creare a parteneriatului public-privat (PPP), inclusiv prin intermediul experților naționali și internaționali. Acordul a fost semnat în vederea atragerii investițiilor private în Regiunea de Dezvoltare Nord, realizării proiectelor de interes public, creșterii eficienței și calității serviciilor, lucrărilor publice și altor activități de interes public și utilizării eficiente a patrimoniului public și a banilor publici.

„Analiza noastră pe regiuni arată că nu avem parteneriate publice-private viabile în Regiunea Nord. Scopul acestui Acord este de a pune accentul pe susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă, aceasta fiind și prioritatea 2 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Directorul ADR Nord a mulțumit conducerii băncii pentru colaborare și și-a exprimat convingerea că Acordul semnat va fi de succes. „O regiune nu poate să se dezvolte în afara dezvoltării economice”, a menționat, în acest context, directorul Ion Bodrug.

În cadrul întâlnirii, părțile și-au stabilit următoarele obiective în cadrul viitorului acord de parteneriat:

1. Dezvoltarea unor relații de colaborare între ADR Nord și  B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A, în vederea derulării unor activități ce au drept scop îmbunătățirea și eficientizarea participării ambelor instituții la dezvoltarea socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord;

2. Promovarea și stimularea PPP prin organizarea activităților de informare pentru autoritățile publice locale și antreprenorii din Rgiunea de Dezvoltare Nord;

3. Susținerea inițiativelor de PPP în domeniile prioritare din Strategia de Dezvoltare Regională:

  • Reabilitarea infrastructurii fizice;
  • Susținerea dezvoltării sectorului privat și a pieței forței de muncă;
  • Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice;
  • Eficiență energetică.

Activitățile pe care și le propun instituțiile în scopul funcționării Acordului încheiat presupun organizarea în comun a meselor rotunde, atelierelor, seminarelor conferințelor în domeniul PPP etc.; contractarea formatorilor pentru instruirea actorilor regionali în domeniul PPP; contractarea experților pentru efectuarea analizelor și studiilor de identificare a PPP; oferirea consultanței la realizarea PPP în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Menționăm că posibilitatea susținerii ADR Nord din partea B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A. în domeniul parteneriatului public-privat a fost admisă de președintele băncii, Ridha Tekaia, în timpul unei întâlniri cu directorul Ion Bodrug.

B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A. a fost una dintre instituțiile partenere la Forumul Economic Interregional Moldo-Român, organizat de ADR Nord în intervalul 28-29 martie 2012.

Mai multe informații despre B.C. „Mobiasbancă - Groupe Société Générale” S.A. în Republica Moldova se găsesc AICI.